Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Dags för ROT-priset

Bergrummet, en av de nominerade till ROT-priset 2016. Foto: Gustav Kaiser
Bergrummet, en av de nominerade till ROT-priset 2016. Foto: Gustav Kaiser
Publicerad av
Henrik Ståhl - 11 apr 2016

Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris uppmärksammar ombyggande i Stockholm. I år tävlar fyra projekt om utmärkelsen och årets vinnare presenteras på ett frukostmöte i Kulturhuset.

ROT-priset, som instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990, är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggande i Stockholm. Priset ges till den beställare, arkitekt respektive byggentreprenör som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.

Juryn för årets ROT-pris består av Anna-Greta Leijon, ordförande; Jan Wejdmark, Newsec; Anders Larsson, Thetis AB och Jenny Kåhre, sandellsandberg arkitekter AB.

Årets nominerade till Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2016:

PortvaktshusetDet kulturhistoriskt värdefulla Portvaktshuset från 1700-talet ligger på Södermalm, närmare bestämt på Barnängens gård. Här har en genomgripande renovering av såväl interiör som exteriör resulterat i moderna lägenheter och lokaler. 

Byggherre/fastighetsägare: AB StadsholmenByggentreprenör: RM-Bygg ABArkitekt: Hidemark & Stinzing Arkitekter ABAdress: Tegelviksgatan 44, Södermalm

Råck 16Råcksta har sedan 1950-talet varit det statliga elbolaget Vattenfalls huvudsäte. Nu lämnar företaget området som ska bli en ny stadsdel med arbetsnamnet ”Vällingby parkstad”. En av fastigheterna i denna framväxande stadsdel är Kvarteret Vattenfallet 2 som har konverterats från kontorslokaler till lägenheter.

Byggherre/fastighetsägare: Peab Bostad ABByggentreprenör: Peab Bostadsproduktion ABArkitekt: HMXW Arkitekter ABAdress: Östersundsgatan, Vällingby/Råcksta

BergrumsgaragetVin & Sprits gamla lager- och produktionslokaler i Årstadal har förvandlats till ett underjordiskt garage. Bergrumsgaraget kommer att rymma ett trettiotal parkeringsplatser för motorcyklar och drygt tusen för bilar. Dessutom har garaget bidragit med möjligheten till en utökad exploateringsgrad för Liljeholmskajen utan att ta mer mark i anspråk, vilket betyder att man har kunnat öka antalet bostäder i området med cirka 600.

Byggherre/fastighetsägare: JM ABByggentreprenör: JM ABArkitekt: Janark Arkitekter ABAdress: Sjöviksvägen 22, Liljeholmskajen

LandsfogdenEfter drygt 60 år var stammarna i Landsfogden i dåligt skick, fasaden hade släppt på stora ytor, ventilationen behövde åtgärdas och energiförbrukningen sänkas. I renoveringen har stor vikt lagts vid en god kommunikation med de boende i huset, vilket har gett nöjda hyresgäster. Renoveringen har även resulterat i stora driftkostnadsbesparingar och en avsevärd prestandaförbättring från 220 kWh/kvm till 90 kWh/kvm.

Byggherre/fastighetsägare: Einar Mattsson Fastighets ABByggentreprenör: Einar Mattsson Byggnads ABArkitekt: Total Arkitektur & UrbanismAdress: Rusthållarvägen 17-27, Bagarmossen

 

Annons

Annons

Annons