Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Oculus fick pris

Foto: Cowi
Foto: Cowi
Publicerad av
Henrik Ståhl - 20 maj 2016

Oculusprojektet sparade tid och pengar åt New York, och nu får det dessutom pris för sin nyskapande infallsvinkel.

Inspirationen till stationsbyggnaden Oculus i knutpunkten kommer från en bild av ett par händer som släpper en vit duva och är en iögonfallande och storslagen byggnad. Men den är inte bara unik i form och konstrukton.

För denna nyskapande infallsvinkel belönades Cowi med ett branschpris för nyskapande ingenjörsarbete i kategorin Transport och broar av teknikkonsultföreningen Association of Consulting Engineering Companies British Columbia (ACEC-BC).

- Just den här byggmodellen är vanligare vid brobyggen än vid uppförande av byggnader. Vi bestämde att den skulle vara lämplig att använda i det här fallet eftersom den innebar att vi inte skulle behöva använda massor av byggnadsställningar. Den sparade inte bara tid och pengar, utan gav oss också möjlighet att styra konstruktionens geometri under hela byggarbetet. Detta var avgörande på grund av de utmaningar som den yttre formen ställde, förklarar Tobias Petschke, Senior Bridge Engineer hos Cowi Bridge North America.

Oculus är ritad av arkitekten Santiago Calatrava i samarbete med Downtown Design Partnership och bildar entré till den nya knutpunktsstationen vid spetsen på Manhattan i New York. Stationen har kostat flera miljarder dollar att bygga och kommer att betjäna över 200 000 resenärer varje dag.

FAKTA Den stora ankomsthallen är 111 meter lång, vilket är 27 meter längre än centralhallen i tågstationen Grand Central Terminal.

Över 12 500 ton specialutformat konstruktionsstål har använts för att uppföra Oculus i World Trade Center Transportation Hub. Det motsvarar massan hos 880 medelstora bussar.

Reseknutpunktens konstruktion omfattar bland annat helt integrerade klimatkontrollerade avgångshallar, mellanvåningar och plattformar med avancerad belysning och vackert bearbetade ytor.

Vierendeelbalken fungerar som ryggrad för mellanvåningens tak och utgör stöd för det nordöstra hörnet av World Trade Center Memorial. Balken väger över 270 ton.

Annons

Annons

Annons