Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Dansk vinst i designtävling

Bild: Cowi och Dissing + Weitling
Bild: Cowi och Dissing + Weitling
Bild: Cowi och Dissing + Weitling
Bild: Cowi och Dissing + Weitling
Bild: Cowi och Dissing + Weitling
Bild: Cowi och Dissing + Weitling
Publicerad av
Henrik Ståhl - 24 maj 2016

Den nya stora kust-till-kust-länken i Guangdong i Kina kommer att inkludera världens bredaste nedsänkta vägtunnel och ha två hängbroar. Cowi och Dissing + Weitling har nu vunnit en internationell designtävling om utformningen. 

Länken kommer att vara 24 kilometer lång, och den kommer att bestå av två konstgjorda öar, två broar och världens bredaste nedsänkta tunnel med åtta körfält i varje riktning och den kommer att ha en kapacitet på 90 000 bilar per dag.

Tävlingen startades av The Advanced Work Office för projektet Shen Zhong-länken i september 2015, och Cowi och Dissing + Weitling har nu utsetts till vinnare.

Den nya ShenZhong-länken kommer att fungera som ett landmärke för hela regionen samtidigt som den kommer att stödja dess fortsatta ekonomiska utveckling.

- Utformningen är en syntes av de krav och begränsningar som ställs av Pärlflodens mynning, där de grunda och lugna vattnen har varit en stor inspirationskälla, vilket har ställt krav på elegans och harmoni. Ön är utformad för att minimera blockerande effekter på vattnet. Dess form liknar en klassisk kinesisk drake och tillsammans med broarna kan hela länken ses som en drake med svansen elegant liggande i vattnet, säger Poul Ove Jensen, arkitekt på Dissing + Weitling.

I sina kommentarer betonade juryn den harmoni som uttrycks i det vinnande bidraget:

”Själva idéns designfilosofi är avancerad. Den övergripande utformningen av länken är magnifik, elegant och koncis. Konstruktionen med huvudbroar, tillfartsbroar och konstgjorda öar ger ett integrerat, holistiskt intryck, och länkens identitet som framträdande landmärke är tydlig. Hela länken står i harmoni med den omgivande miljön, och tillfartsbroarnas Y-formade fundament ger en mycket stark känsla av rytm.”

 

Guangdong är en av de rikaste provinserna i Kina. Förutom jordbruk och marina produkter är den starka regionala ekonomin till stor del baserad på lätt och tung industri, och nu krävs en stor uppgradering av infrastrukturen för att stödja fortsatt tillväxt.

Den nya länken kommer att ingå som en del i denna uppgradering i och runt Guangdong och Pärlflodens delta. En av fördelarna är att den kommer att skapa en mer direkt förbindelse mellan den västra och norra delen av floden. Därmed kommer trafiken genom Guangdong att minska, vilket stöder hållbar tillväxt.

FAKTA

  • Shen Zhong-länken är totalt 24 km lång.
  • De längsta hängbroarna har ett brospann på 1 588 m och en balkkonstruktion som möjliggör optimal vindstabilitet.
  • Tunneln kommer att slå världsrekord som den bredaste sänktunneln med de bredaste vägarna som någonsin byggts. Det föreslagna konceptet är en efterspänd konstruktion i en segmentuppdelad tunnel som består av totalt 31 element, där ett element normalt är 185 meter långt och det största är 70 meter brett. Bredden på vägfältet varierar mellan 19 och 38 meter.
  • Ön kommer att hysa en mängd olika funktioner med ekologiska och hållbara lösningar. Den kommer att ha 15 000 m2 konferens-, kontors- och restaurangyta samt en strandpromenad.

Annons

Annons

Annons