Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

White vann tävling i Skellefteå

Bild: White arkitekter
Bild: White arkitekter
Publicerad av
Henrik Ståhl - 08 jun 2016

Med bidraget ”Sida vid sida” vann White Arkitekter arkitekttävlingen som avgör hur Skellefteås nya kulturhus och premiumhotell ska se ut. Det står klart efter den prisceremoni som genomfördes på Skellefteå Stadshotell.

Arkitekterna Robert Schmitz och Oskar Norelius ligger bakom förslaget.

-Med elva starka viljor och vitt skilda kompetenser i juryn är det fantastiskt att bedömningsarbetet ändå fungerat så bra, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt i Skellefteå kommun och en av tävlingens jurymedlemmar. Vi hade många oerhört välgjorda förslag bland de tävlande, men i slutändan var det ”Sida vid sida” som bäst mötte de krav och önskemål vi hade ställt i tävlingsprogrammet.

Anpassningar och förändringar under projektering

Av 55 tävlande förslag kom en tredjedel från 10 olika länder utanför Sverige. En övervägande andel bidrag kom från etablerade arkitektföretag, men en fjärdedel var förslag från arkitekter som bildat nya konstellationer.

Det vinnande förslaget ses som en programskiss som under projekteringen 2016-2017 utvecklas till ett färdigt projekt med preliminär byggstart under 2017.

- Både större och mindre förändringar kan ske under projekteringen, men samtidigt får inte det färdiga projektet komma så långt från skissen att ursprungsidén inte känns igen, förklarar Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå.

Annons

Annons

Annons