Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 23 2019
Senaste Nytt

S:t Lars kyrka i Linköping renoveras

S:t Larskyrkans äldsta delar byggdes på 1100-talet. Bild: Royne Mercurio
S:t Larskyrkans äldsta delar byggdes på 1100-talet. Bild: Royne Mercurio
Publicerad av
Annika Wihlborg - 01 jul 2016

Tidigare i år påbörjades renoveringen av S:t Larskyrkan i centrala Linköping. Till första advent samma år öppnar kyrkan igen. Till dess ska bland annat kyrktaket renoveras, väggarna målas och ett nytt marmorgolv läggas. Dessutom flyttas koret fram en bit i kyrkorummet.

S:t Lars kyrka renoverades är i stort behov av att anpassas till dagens krav på kyrklig verksamhet. Projektet var ursprungligen tänkt att omfatta såväl renovering som en utbyggnad, men till slut bestämde sig byggherren, Linköpings pastorat, för att avgränsa projektet till att renovera kyrkans befintliga utrymmen. För att bättre kunna tillvarata utrymmet inne i kyrkan flyttas läktarna fram, vilket innebär att de bakre bänkraderna ersätts av stolar.

På kyrkans övre läktare kommer det finnas rum för orgeln, bänkar, förråd och sakristian. Efter renoveringen kommer utrymmet under läktaren bland annat att inrymma församlingssal, kök och samtalsrum. I samband med att kyrkan öppnar igen efter renoveringen invigs även ett nytt diakonicentrum inne i kyrkbyggnaden.

Gestaltning i samråd med Länsstyrelsen

I samband med renoveringen flyttas kyrkans huvudingång till byggnadens södra sida. Dessutom byggs en ny entré på östra sidan. Dessutom installeras en ramp och en hiss som ska göra kyrkan mer tillgänglig för rörelsehindrade.

– Vi har snart kommit halvvägs med renoveringsarbetet. Det invändiga arbetet pågår parallellt med fasadrenoveringen. Eftersom kyrkans äldsta delar byggdes redan på 1100-talet är byggnaden förstås kulturhistoriskt intressant. Alla gestaltningsbeslut fattas därför i samråd med Länsstyrelsen, säger Bengt Leonardsson, projektledare för renoveringen på WSP. 

Annons

Annons

Annons