Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Naturliga material för hälsosamt boende

1.	Tvåvånings passivhus i Bretagne som klarar de strikta franska kraven på energianvändning av biobränslen, det välvda taket fungerar energibesparande. Foto: Armel Istin
1. Tvåvånings passivhus i Bretagne som klarar de strikta franska kraven på energianvändning av biobränslen, det välvda taket fungerar energibesparande. Foto: Armel Istin
3.	Sällskapsrummet med ljusinsläpp från flera riktningar. Uppvärmningen ombesörjs med en vedeldad öppen spis, gasvärme och elektriska rörelement. Foto: Armel Istin
3. Sällskapsrummet med ljusinsläpp från flera riktningar. Uppvärmningen ombesörjs med en vedeldad öppen spis, gasvärme och elektriska rörelement. Foto: Armel Istin
Publicerad av
Willeam Vendel - 19 aug 2016

Franskt passivhus i harmoni med naturen och som klarar det omväxlande klimatet i Bretagne. I uppdraget för projektet fanns klara direktiv att det skulle vara ett hus anpassat för det marina klimatet på den franska nordvästkusten i Bretagne, samt att huset skulle harmoniera med de senaste franska bestämmelserna RT 2012, som stipulerar regler om energianvändning av biobränslen, inklusive värmekonservering, vedeldning och system med tvåvägsventilation.

Projektledaren önskade sig ett passivhus med energieffektivt värmebevarande välvt tak och sökte speciellt efter en lämplig arkitekt som hade erfarenhet från att skapa hälsosamma hus i en naturlig miljö. Valet föll på den franske arkitekten Patrice Bideau. Huset ligger i Riec Sur Belon, en stad som gjort sig känd för sin höga kvalité på skaldjur, inte minst för sina musslor.

Byggnaden är komponerad av tre distinkta sektioner. Garageporten består av en träkonstruktion med en vägg av horisontella lagda brädor mot norr och med antracit grå zinkplåt mot väster, och ett tak av zink med lätt överskjutande gavlar.

Den andra sektionen av huset utgörs av en entréhall med dubbel takhöjd som leder in till det stora vardagsrummet. Bottenvåningens största sektion består av ett trapphus, ett förvaringsrum, ett sovrum med tillhörande badrum och ett kök med direkt förbindelse med vinterträdgården. På övervåningen under det välva taket finns ett mindre kontor med utsikt över trädgården och gatan.

Husets stomme består av en kombination av trä och betong, där träramen är isolerad med 60 centimeter träfiber och klädd med brädor av Douglastall. Golvet är belagt med bjälkar och fermacell – ett fibergips av gips och pappersfiber som pressas ihop under högt tryck och ger stark hållfasthet, samt korkisolering och parkett alternativt klinker eller korkmatta beroende på rum. Väggarna är isolerade cellulosafyllning i träramen och takkonstruktionen är isolerad med rockwool där varje enhet är hermetisk och skyddad mot fukt.

Uppvärmningen av huset kommer från en vedeldad öppen spis, gasvärme och elektriska rörelement. Ventileringen utgörs av ett centralsystem med tvåvägs ventilation, varmvatten får man genom en termodynamisk vattentank och regnvatten samlas i en vattenbehållare och används för toaletterna och bevattning av trädgården.

Tack vare den bioklimatiska utformningen så erhåller huset solljus hela dagen vilket bidrar till att man kan använda solenergi vintertid. Meningen är att huset ska klara sig helt utan extern energitillförsel, och dess energiproduktion ligger på ett genomsnitt på 67 kilowattimmar per kvadratmeter. 

Annons

Annons

Annons