Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Att uppnå en förändring - Samtal med arkitekten

Sven Ahlénius. Foto: Axel Johansson
Sven Ahlénius. Foto: Axel Johansson
Publicerad av
Conventus MediaHouse - 09 sep 2016

Sven Ahlénius från AIX Arkitekter tycker att det viktigaste att tänka på inom arkitektyrket är att uppnå en förändring med det man arbetar med och dessutom är vardagsarkitekturen något han vurmar för.

– Jag tycker om att åka skridskor och om man tänker sig en hel blankis där det pågår en skridskoseglartävling så finns det små stavar med flaggor som ska rundas. På själva blankisen har det sedan bildats små rum kring stavarna vilket är rätt märkligt att se. Folk samlas och dricker sitt kaffe där. Just den liknelsen visar att det vi gör det är att sätta ned den här staven och skapar ett rum. Vi förändrar någonting, säger Sven Ahlénius.

Till en början var det inte tänkt att Sven Ahlénius skulle bli arkitekt. Han gick först i sin fars fotspår och arbetade som ingenjör inom träindustrin för att sedan söka till Konstfack i Stockholm inom ämnet industridesign.

– En kompis som jag umgicks mycket med vid den tiden, han hade tänkt sig att söka till arkitekt och han pratade om det och jag pratade om industridesign men sedan föll det sig så att han gick industridesign och jag gick arkitekt. Vi bytte helt enkelt, säger Sven Ahlénius.

Efter genomförd utbildning blev han projektanställd på Arksam men blev uppringd av HSB där han och Joakim Staremo blev inbjudna till att göra en parallellskiss till ett bostadshus i Nacka. De vann tävlingen och startade därefter eget kontor. Där fick de bland annat lära sig att bara för att man har ritat ett hus blir det inte nödvändigtvis byggt.

Sven Ahlénius och Joakim Staremo slog så småningom ihop sig med tre andra arkitekter och bildade Dynamo Stockholm.

– Då kom vi in i värsta it-ruschen där riskkapitalister, finansbolag och it-bolag skulle ha de coolaste kontoren. Så det jobbade vi en del med. Men jag själv började arbeta med SL och hållplatser och kom tidigt med i utformandet av Hammarby Sjöstad, säger Sven Ahlénius.

Arbetet där det bland annat sattes upp det tak mellan byggnaderna i Sickla Kaj blev något av startpunkt för Sven Ahlénius arbete med offentliga byggnader.

Byggnader i samhällets tjänst Vad som än görs så tycker Sven Ahlénius att det är viktigt att man förändrar som arkitekt. Det kan vara att det tillförs en funktion till något eller också det kan vara tillförande av en märkesbyggnad. Vad han vurmar lite för är den så kallade vardagsarkitekturen och byggnader i samhällets tjänst, som kan skapa rum omkring sig. Som till exempel en järnvägsstation som får ett samhälle att växa fram. 

– Det låter så tråkigt. Men det är en utmaning om man kan få höja nivån på det vardagliga, säger Sven Ahlénius.

Att höja nivån kan vara till exempel att det tillförs komplement till kulturmiljöer. Något som det sedan är tänkt ska kunna befolka de äldre byggnaderna så att de inte förfaller.

– Man måste vara medveten om att vi förändrar, det har vi som förutsättning när vi börjar och då måste vi styra det på ett ganska säkert sätt, säger Sven Ahlénius. Laget före jaget Sven Ahlénius vill också under samtalet poängtera att på AIX Arkitekter handlar det mycket om lagarbete. Istället för att ha ett namn att fronta med inom ett visst projekt så har man valt att fokusera mer på att man är ett lag snarare än individuella spelare.

– Vi kanske inte ser oss som Zlatan, utan snarare som Lars Lagerbäck. Det skulle också kunna liknas med dirigentens roll, men sedan har vi också solister med som ska få blomma för att få till något riktigt bra, säger Sven Ahlénius.

 

Arkitektens tre favoriter:1. KTH ABE-skolan. Pågående. Stockholm. Bild: AIX Arkitekter ”En av favoriterna är det man håller på med för stunden. Det som gör intressant är att idag är det en parkeringsplats och det här ju en del av Nationalstadsparken så man får inte bygga hur som helst. Byggnaden ska passa in i kulturmiljön men samtidigt ska vi vara medvetna om att vi skapar en ny situation. Här har vi försökt hitta med tegel som ska passa ihop med omgivningen och en kraftig relief på byggnaden men med ett annat uttryck.

2. Solna station 2013. Solna. Bild: AIX Arkitekter/Antonius van Arkel Pendeltågsstationen till Friends Arena. Inte så märkvärdig egentligen men jag är väldigt nöjd. Kravet var att den behövde byggas när tågen fortfarande åkte och den skulle vara huligansäker och klara att det passerar 400 personer i minuten.

3. Länkbyggnaden i Farsta centrum 1997. Stockholm. Bild: AIX Arkitekter/Antonius van Arkel Det här var väldigt kul att vara med om. När det skulle göras om till inomhusgalleria behövdes en gång mellan delarna men den kommersiella viljan var då att det skulle finnas butiker och butikerna fick inte ha några fönster. Torbjörn Almqvist på Arksam tog hjälp utav konstnären Birger Boman som var där och,  som han sa, ”kände in platsen”. Han kom tillbaka med ett papper med fruktansvärt många streck på och jag var ansvarig för att fram formen på själva fasaden. Förutsättningarna drogs för mig och jag fick tolka fritt.   

Annons

Annons

Annons