Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

"Högkonjunktur ger arkitektbrist"

Charlotta Holm Hildebrand. Foto: Peter Philips
Charlotta Holm Hildebrand. Foto: Peter Philips
Publicerad av
Henrik Ståhl - 21 sep 2016

Sveriges Arkitekter släpper sin branschrapport. Enligt rapporten har de goda tiderna ett pris: brist på arkitekter som ritar och planerar.

–Det är bra att arkitekttjänster är så efterfrågade. Det är inte lika bra när plan- och byggprocessen saktar ner på grund av att arkitekter i företagen och på kommunernas plan- och bygglovsavdelningar inte hinner med, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten uppskattar 40 procent av arkitektföretagen sin beläggning till mellan 91 och 100 procent i maj i år. Samtidigt är arbetslösheten bland Bostadsbyggandet  är orsaken till högkonjunkturen, men det kommer att sakta in något framöver, enligt branschrapporten, men i ganska långsam takt.Skolor och vårdbyggnader är två andra sektorer där arkitektbranschen har gott om uppdrag.

–Det är inte enbart arkitekter som är mer eftersökta, vi ser också att allt fler uppskattar arkitekturens värde och vill genomföra projekt med hög kvalitet. Både i samhällsbyggnadsbranschen och bland allmänheten, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Annons

Annons

Annons