Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Klart med Svampens arvtagare

Bild: 	Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur
Bild: Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur
Publicerad av
Henrik Ståhl - 04 okt 2016

Den internationella arkitekttävlingen för Örebros nya vattenreservoar lockade till 60 förslag från 7 länder. Vinnare blev ”Lyra”, skulptur i skogsmark av Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur.

Örebros vattentorn ”Svampen”, gestaltat av Sune Lindström, togs i bruk 1958. Nu räcker inte Svampens kapacitet längre till. 

För att säkra stadens vattenförsörjning bygger Örebro kommun en ny vattenreservoar i Adolfsberg, på en höjd i korsningen Glomman/Södra vägen i Örebro. Bygget är planerat att starta under 2017 och den nya vattenreservoaren beräknas tas i bruk våren 2019.

– Det har varit ett spännande juryarbete och krävande eftersom det var många förslag. Det handlar inte bara om hur byggnaden ska se ut utan också hur den ska skyddas och hur platsen omkring ska utformas. Det är kul att en vattenreservoar i Örebro har engagerat arkitekter från så många olika länder. Vi har fått tävlingsbidrag från bland annat Spanien, Österrike och Thailand, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun i ett pressmeddelande.

Ur juryns motivering:

”Lyra” är ett kraftfullt förslag som med sin skulpturala enkelhet griper tag i betraktaren och skapar en unik upphöjd plats med en helt egen identitet. Ett stabilt fundament i betong lyfter en lättare form mot himlen samtidigt som den inre reservoaren skyddas av ett beständigt skal av cortenstål. ”Lyra” känns som helhet vänligt i sin framtoning, trots sitt hårda skal och har förutsättningar att fungera i samklang med sin omgivning, både gentemot närområdet och som ett tydligt landmärke på håll för Örebros södra delar. Förslaget uttrycker en byggnad som kan närvara i Örebroarnas vardag, där vattenreservoaren skapar en samlande mötesplats. ”Lyra” är både den originella och värdiga arvtagare till Svampen som Örebro efterfrågat och ett nyskapande tillägg i den framtida stadsbilden.

Annons

Annons

Annons