Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Akitekter föredrar bostäder

Foto: Cembrit
Foto: Cembrit
Publicerad av
Henrik Ståhl - 10 okt 2016

Trots att kulturbyggnader och höga hus är det mest prestigefyllda att arbeta med i arkitektvärlden är det bostäder som är favoritbyggnaderna. Detta är särskilt tydligt bland de kvinnliga arkitekterna. Det här enligt Cembrits nya undersökning där 100 arkitekter har intervjuats.

För ett par år sedan visade Cembrits arkitektundersökning att majoriteten av arkitekterna föredrog att arbeta med det som också är mest prestigefyllt, nämligen kulturbyggnader och höga hus. Sedan två år tillbaka hamnar bostäder i toppen bland favoritbyggnaderna. Var tredje arkitekt föredrar att arbeta med bostäder i undersökningen 2016. Även skolor ökar i popularitet.

Höga hus/skyskrapor, som ligger på andraplats bland prestigebyggnaderna, föredras inte längre av någon i undersökningen.

- I vår tid med bostadsbrist och integrationsproblem är de sociala värdena viktigare än någonsin. Detta ser vi också i arkitekternas engagemang, särskilt hos kvinnorna, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit i ett pressmeddelande.

Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research under augusti 2016.

Annons

Annons

Annons