Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Nomineringar till bostadspris klara

Sjöterrassen.  Foto: Michael Perlmutter
Sjöterrassen. Foto: Michael Perlmutter
Katscha. Foto: Ingrid Reppen
Katscha. Foto: Ingrid Reppen
Korthållaren. Foto: Johan Fowelin
Korthållaren. Foto: Johan Fowelin
Tenoren. Foto: Ioana Marinescu
Tenoren. Foto: Ioana Marinescu
Publicerad av
Henrik Ståhl - 11 okt 2016

Husen som tävlar om Sveriges Arkitekters Bostadspris ligger i Malmö, Norrköping och i förorter till Stockholm. De svarar på varsitt sätt på angelägna frågor som byggandet står inför idag.

– De nominerade visar var och en på sitt sätt olika lösningar för att möta bostadsbehovet och stärka bostadens position i samhällsbyggandet. Gemensamt för dem alla är omsorg – om platsen, hemmet och arkitekturen. Denna omsorg är en förutsättning för att vi som individer ska kunna ta till oss det byggda, vårda det och låta det bli en del av vår vardag, säger Bostadsprisjuryns ordförande Rahel Belatchew i ett pressmeddelande.

Bostadsprisets jury har besökt 19 nyligen färdigställda bostadsprojekt för att välja ut fyra nominerade och bland dem en vinnare. I juryns uppdrag ingår att studera boendekvaliteter, en god genomförandeprocess, tradition och internationella influenser liksom hur tekniska innovationer gestaltas.

Priset delas ut av Sveriges Arkitekter för att stimulera och öka kunskaperna om bra bostadsbyggande på Arkitekturgalan den 29 november.

De nominerade till Bostadspriset 2016:

Brf Tenoren, Malmö

Bostadsrättshus. Arkitekt: Johan Celsing Arkitektkontor. Byggherre: Skanska Nya Hem.

Ur juryns motivering: ”Bostadstornet har en bas i fem våningar med en skala som relaterar till stadsrummen intill. Fasadens utformning tål de anpassningar till tekniska förutsättningar och beställarkrav som bryter den strikta symmetrin.”

Katscha, Norrköping

Bostadsrättshus. Arkitekt: A Plus Arkitekter. Byggherre: Ivarsson Bygg AB.

Ur juryns motivering: ”Katscha – ryssja på finska – är ett unikt bostadshus mitt i industrilandskapet i centrala Norrköping. Byggnaden som delvis står på fundament i Motala ström uppfinner närmast sin egen tomt.”

Korthållaren, Vällingby

Hyresrättshus. Arkitekt: Marge Arkitekter. Byggherre: Svenska Bostäder.

Ur juryns motivering: ”Ett projekt präglat av omsorg, vars kvaliteter framträder på nära håll. Förtätningen visar på ett respektfullt förhållningssätt till omgivningen där gaturum, förgårdsmark och gårdsmiljöer kring den befintlig bebyggelsen intill förtydligas och varsamt tas om hand.”

Sjöterrassen, Fittja

Bostadsrättshus. Arkitekt: Kjellander Sjöberg. Byggherre: Hemgården, Botkyrka kommun.

Ur juryns motivering: ”Utformningen visar på ett möjligt sätt att arbeta med standardiserade byggelement – en byggnadsteknik som valts för att ge fler möjlighet att köpa en bostadsrätt. Arkitekturen och detaljplanen är utformad för att tåla tillägg och de boende kan påverka planlösning och antal rum i sina bostäder.”

Annons

Annons

Annons