Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Berlin bygger lägenheter för 100 000

. Berlins skyline kommer att förändras påtagligt under de närmaste tio åren. Foto: Imago/Westend61)
. Berlins skyline kommer att förändras påtagligt under de närmaste tio åren. Foto: Imago/Westend61)
Berlin ökar det strandnära byggandet. Foto: BUWOG Group)
Berlin ökar det strandnära byggandet. Foto: BUWOG Group)
Publicerad av
Markku Björkman - 17 okt 2016

Berlin planerar att bygga tolv nya stora bostadsområden i olika delar av staden.- Där ska det skapas lägenheter för drygt 100 000 människor, Berlins stadsbyggnadsminister, Andreas Geisel, nyligen.

Detta har blivit nödvändigt på grund av det stora antalet invandrare och flyktingar, som kom till den tyska huvudstaden under senaste året.

Befolkning beräknas växa ytterligare under närmaste tio åren från 3,5 till omkring fyra miljoner.

De nya stadsdelarna som kommer att byggas, kommer att få i regel mellan 3000- 6000 lägenheter. Totalt mellan 38 500-45 000 bostäder kommer att byggas.

- Vår avsikt är att skapa levande stadsdelar, där folk vill bo, arbeta och leva", säger Geisel.

 

Största kvarteren i HeinersdorfDet största bostadsområdet med 6000 lägenheter kommer att byggas i Blankenburg vid Pflasterweg i stadsdelen Heinersdorf.

Fyra av de nya stadsdelarna planeras i södra utkanten av Berlin, nämligen i Lichterfelde-Süd, Köpenick, Adlershof och Buckow.

 

Även i norr, till exempel i Buch, vid floden övre Havel och i Pankow kommer att präglas av tätning. Dessutom startar snart två stora byggprojekt i Berlins centrum. Nya bostäder uppstår i stadskärnan och vid Michelangelo Strasse i Prenzlauer Berg.

 

De minsta nya kvarteren byggs på de fortfarande öppna fälten i Buckow, i södra Neukölln.

 

- De nya stadsdelarna byggs relativt nära Berlin centrum. De nya stadsdelarna ska kunna absorbera människor från alla samhällsklasser och åldersgrupper, sade Engelbert Lütke - Daldrup, statssekreterare för byggande och bostäder i tyska regeringen.

 

Projektansvariga administratörerna och planerarna säger sig vilja undvika monoton urbanism i form av betongkolosser med upp till 20 våningar, som staden ”har nog av” från östtyska tiden, som statssekreteraren uttrycker sig.

 

Geisel betonade också vikten av att tillhandahålla mark för kommersiellt bruk i de nya komplexen.

- Det ska inte bara bli lokala bagerier. Kontor, olika tjänsteföretag, specialiserade verkstäder eller konst och kultur måste också, så att säga, få bosätta sig där, sade senatorn.

 

Bostadsmarknaden befinner sig i Berlin i ett mycket prekärt läge i hela staden sedan flera år. Speciellt gäller det tillgången av bostäder till rimliga priser och hyror. Bara en procent av de privata fastighetsägarna erbjöd i förra året hyror under fem euro per kvadratmeter.

 

Praktiskt taget alla som letade efter en lägenhet under det senaste året, fick räkna med en hyra på 8,80 euro per kvadratmeter i genomsnitt.

Enligt Berlins Avdelning för stadsutveckling måste mellan 15 000 och 20 000 nya bostäder byggas varje år för att den tyska huvudstaden ska kunna möta den ökande efterfrågan.

 

Annons