Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Svenskt firande i Washington

House of Sweden upplyst på kvällen. Foto: Åke E:Son Lindman
House of Sweden upplyst på kvällen. Foto: Åke E:Son Lindman
Anna Lindh Hall. Foto: Åke E:Son Lindman
Anna Lindh Hall. Foto: Åke E:Son Lindman
Ingegerd Råman, del av konstverket March 4 a m. Foto: Åke E:son Lindman
Ingegerd Råman, del av konstverket March 4 a m. Foto: Åke E:son Lindman
Publicerad av
Henrik Ståhl - 21 okt 2016

House of Sweden, den svenska ambassaden i Washington fyller tio år. En byggnad som skulle andas svenska värderingar och svenska kvaliteter. Arkitekterna Wingårdh/Hansen skapade en ljus byggnad med stor funktionalitet och med material som minner om det svenska.

Efter årtionden av diskussioner fic Sverige en ny ambassad på bästa läge i Georgetown vid Washington Harbour. Uppdraget att genomföra arkitekttävlingen och ansvara för uppbyggnaden gick till Statens fastighetsverk, som efter flera års letande hade kommit över tomten vid Potomacflodens strand.

- I regeringsuppdraget låg att uppföra en byggnad som skulle vara mer än en ambassad - ett svenskt skyltfönster. I arkitekttävlingen tryckte vi därför på att målet, utöver all funktionalitet, var en byggnad som skulle utstråla transparens, öppenhet och diplomati. En spännande uppgift eftersom en ambassadbyggnad ditintills varit sluten, säger Michael Blomqvist, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Utmaningen stannade dock inte vid den arkitektoniska målsättningen gällande öppenheten. Regeringen hade också önskemål om att här lyckas förena politik, näringsliv och kultur.

-  Idag har vi vant oss vid att en modern ambassad kan behöva offentliga rum, samlingslokaler och utställningshallar för att på ett bra sätt fullgöra sina uppgifter men för tio år sedan var det här fortfarande nytt, säger Michael Blomqvist.

Ett Sverigehus för möten på alla plan

Lösningen blev en byggnad bestående av tre centrala delar där en del upptas av ambassadverksamhet, en av publik verksamhet och den tredje av företagslägenheter. Idag, tio år efter invigningen, har House of Sweden på många sätt blivit den mötesplats som alla inblandade hoppades på. Statens fastighetsverk driver en uppskattad eventverksamhet i de offentliga delarna av huset. Dessa ytor används också flitigt av ambassaden som här arrangerar uppskattade utställningar.

- House of Sweden är ett hus som bjuder på många typer av möten och upplevelser. Många hittar också hit. Varje år är det ungefär 16 000 personer som besöker något av de 200 events som arrangeras, säger Lars Brandberg, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

 

Annons

Annons

Annons