Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Fyra hus tävlar om arkitektpris

House of Mother. Foto: Sveriges Arkitekter
House of Mother. Foto: Sveriges Arkitekter
Molle by the Sea. Foto: Åke E:son Lindman
Molle by the Sea. Foto: Åke E:son Lindman
Tenngjutaren. Foto:  Ioana Marinescu
Tenngjutaren. Foto: Ioana Marinescu
SommarhusT. Foto: Åke E:son Lindman
SommarhusT. Foto: Åke E:son Lindman
Publicerad av
Henrik Ståhl - 25 okt 2016

 De fyra hus som har nominerats till Sveriges Arkitekters pris för årets bästa villa kännetecknas av nytänkande lösningar och kvalitet i detaljerna.

– Urvalet visar exempel på större och mindre villor som formmässigt skiljer sig genom en egen stark identitet och har intressanta innovativa lösningar. Fasader, planer, detaljer och val av material har getts en hög arkitektonisk skärpa i minsta detalj, ibland en särpräglad arkitektur i form och karaktär, säger Kerstin Bernow, ordförande i juryn för Villapriset i ett pressmeddelande.

Sveriges Arkitekter instiftade och delade för första gången ut Villapriset ifjol. Organisationen vill i och med detta arkitekturpris premiera god arkitektur i den lilla skalan, med privatpersoner som byggherrar. Ytterligare ett skäl är att visa att en villa är ett komplext projekt där hela bredden av arkitektens kompetens ifråga om inredning, landskap med mera, behövs.

Juryn för Villapriset utgick från cirka 40 villaprojekt från Skåne i söder till Jämtland i norr innan de besökte och bedömde 16 villor. 

De nominerade villorna:

House for Mother, Linköping

Ur juryns motivering: ”Det är de regisserade och välfungerande arbetsplatserna; tvättstugan, bänken i växthuset, köket, rummet för vävstolen, som skapar husets karaktär. Genom förskjutningen av husets två volymer bildas en avskiljare mellan de i olika grad privata delarna av huset. Planlösningen är intelligent och effektiv.”

Arkitekt: Björn Förstberg och Mikael Ling, Förstberg Ling, byggherre: Maria Grahn

Mölle by the Sea, Mölle

Ur juryns motivering: ”Det är med utsikt över grannarna, gatan, berget och havet som rumssambanden, fönstersättningen och placeringen på tomten gör att huset har en både privat och öppen karaktär. Den centralt placerade trappan är en av flera fulländade detaljer. De avancerade tekniska lösningarna är välstuderade och skapar en självklar helhet med det arkitektoniska formspråket.”

Arkitekt: Jonas Elding och Johan Oscarson, Elding Oscarson, byggherre: Sixten Eriksson

Sommarhus T, Stockholms skärgård

Ur juryns motivering: ”Är välkomponerat och in på millimetern utstuderat med ett koncentrat av alla de funktioner som ska finnas i ett fritidshus. En smart planlösning skiljer funktionerna åt och den ovala toaletten fäster utanpå den kvadratiska huskroppen som för att bidra med en nypa humor.”

Arkitekt: Katarina Krupinska och Konrad Krupinski, Krupinski/Krupinska Arkitekter, byggherre: privat

Tenngjutaren 34, Stockholm

Ur juryns motivering: ”Med tre våningar i suterräng ger Tenngjutaren ett skulpturalt men ändå nätt yttre på den trånga och branta klipptomten. Köket är husets mittpunkt och en självklar samlingsplats. Därifrån utgår sekvenser där terrassen, trädgården och sjöutsikten på ett nedtonat och vackert sätt lyfts fram.”

Arkitekt: Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor, byggherre: Madeleine Wittmark och Saeid Sasan

Villapriset 2016 delas ut på Arkitekturgalan den 29 november tillsammans med sex andra arkitekturpriser. Den äger rum på Cirkus i Stockholm.

Annons

Annons

Annons