Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Rödfärgspriset till Semrén & Månsson

Foto: Semrén & Månsson
Foto: Semrén & Månsson
Publicerad av
Henrik Ståhl - 07 nov 2016

Semren & Månsson är vinnare av Rödfärgspriset 2016. Det är Semcons huvudkontor på Lindholmen i Göteborg som belönas.

Rödfärgspriset är en oberoende arkitekturtävling som är instiftad av Falu Rödfärg och som delas ut vartannat år. Tävlingen vill lyfta fram modern och nyskapande arkitektur där traditionell slamfärg har en framträdande roll. Fasaden på Semcons huvudkontor består av ett glasskal som skyddar en rödmålad träpanel.

- Vi provmålade flera olika kulörer, från ljusaste ockra till djupaste rött, och cyklade ut till platsen för att testa resultatet med vattenreflektioner och himmel. Vi ville återknyta till platsen – hamninloppets rustika karaktär, de roströda kranarna och materialiteten på kajerna. Tillsammans med glaset som reflekterar himlen och hamnen blev resultatet nästan drömskt, säger Charlotte Erdegard som ledde arbetet hos Semrén & Månsson i ett pressmeddelande.

Prisjuryns motivering lyder: ”Årets vinnare av Rödfärgspriset är något så oväntat som en crossover mellan hightech och tradition och omdefinierar i ett slag allt vad slamfärgsfasader hittills har varit. Bakom ett väderskyddande skal utfört i den senaste glasbyggnadstekniken lyser den rödfärgade träfasaden upp i solljuset med varm intensitet och låter spjutspetsteknologi möta stugromantik i skön förening.”

Arkitekterna bakom Semcons huvudkontor är Magnus Månsson och Charlotte Erdegard. Byggnaden uppfördes 2015.

Annons

Annons

Annons