Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Skånes Arkitekturpris till MAX IV

Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Publicerad av
Henrik Ståhl - 15 nov 2016

MAX IV har vunnit Skånes Arkitekturpris. Därmed delar projektets arkitekter Fojab arkitekter och landskapsarkitekter Snøhetta tillsammans med byggherre Fastighets AB ML4 på äran och prissumman om 50 000 kr.

MAX IV var ett av tre nominerade skånska objekt vid tävlingen som avgjordes vid evenemanget Kreativa Skåne på Palladium i Malmö. Övriga nominerade var Bruksgården i Höganäs och Stadsparksentrén i Helsingborg.

Priset tilldelades MAX IV med motiveringen: ”Skånes arkitekturpris 2016 går till MaxIV-laboratoriet i Lund för en formmässigt stark byggnad och ett innovativt landskap. Samverkan mellan byggnadens ikoniska form och landskapets stringenta kurvatur bidrar till att överbrygga skalförskjutningen mellan det storskaliga motorvägslandskapet och det framväxande forskningsområdet. Trots sin stränga form, monumentala skala och industriella prägel lyckas arkitekterna skapa överraskande många mänskliga kvaliteter, interiört såväl som exteriört. Juryn menar att anläggningen har alla förutsättningar att bli ett viktigt landmärke i en framväxande kunskapsregion men än viktigare att gestaltningen skapat en produktiv plats där framtidens förutsättningar formas genom samverkan mellan människor från hela världen.”

- Vårt mål med MAX IV har varit att skapa en välplanerad och stimulerande forskarmiljö, och att tolka och uttrycka den unika processen i byggnadernas yttre gestaltning. Forskningsanläggningens avancerade högteknologiska innehåll och funktion har varit den avgjort främsta inspirationskällan till byggnadernas arkitektur, form och design, säger Greger Dahlström, MAX IV:s gestaltningsansvariga arkitekt på Fojab arkitekter i ett pressmeddelande.