Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, feb, 16 2019
Senaste Nytt

NCC renoverar lägenheter i Uppsala

Foto: Roger Johansson, NCC
Foto: Roger Johansson, NCC
Publicerad av
Henrik Ståhl - 15 apr 2010

NCC Construction Sverige renoverar 126 hyresrätter i Kåbo i Uppsala. Bostäderna från 50-talet får standard som en nyproduktion tack vare ny isolering, tätare fönster och ventilation som återvinner 80 procent av värmen i frånluften. Även stammar, ytskikt, badrum och kök byts ut. Uppdragsgivare är Uppsalahem och ordern är värd 70 miljoner kronor.

En större ombyggnad av 50-talshusen på Döbelngatan i Uppsala har startat. Arbetet är en del i ett omfattande renoveringsarbete som Uppsalahem genomför av flera hundra bostäder. – Vi räknar att bostäderna ska behöva runt 90 kilowattimmar energi per kvadratmeter och år istället för dagens cirka 170 kWh/m2 och år. Energibehovet blir lägre än kravet för nyproduktion, säger Magnus Larsson, entreprenadchef, NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen i ett pressmeddelande. Energibesparingen sker med FTX-ventilation som återvinner upp till 85 procent av värmen i frånluften. Nya fönster har ett lågt U-värde på 1,0 där glas, karm och båge ska isolera. Husen tilläggsisoleras på insidan och solfångare planeras för att delvis värma tappvattnet.

Balkongerna byggs ut cirka en halvmeter och får nya balkongräcken som i princip utformas som de nuvarande för att bevara husen 50-talskaraktär. Ytskikt och stammar byts, liksom badrum och kök. Tvättstugor och omgivande gårdar rustas också upp. Arbetet har startat och avslutas i oktober 2011. Det sker i fyra etapper. I första etappen kan återinflyttning ske i oktober 2010. Totalt sysselsätts 40 personer varav 15 är NCC-anställda.

Annons