Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Familjebostäder bygger rekordhus

Publicerad av
Redaktionen - 01 apr 2009

Rekordhuset ingår i ett projekt som består av två kvarter och omfattar totalt 314 lägenheter fördelade på tre byggnader. Höghuset på 24 våningar rymmer 82 av lägenheterna. De två andra byggnaderna är sex till åtta våningar höga. Lägenhetsstorlekarna är från ett rum och kök på 40 kvadratmeter till fem rum och kök på 135 kvadratmeter.

Inflyttning till de två kvarteren, kvarteret Lusten och kvarteret Välgången, sker under 2011. Kvarteren bildar ett helt nytt område vid Hornsbergs strand på Kungsholmen. Bebyggelsen ska följa den kvartersstruktur som finns i stadsdelen, men samtidigt ska den präglas av modern arkitektur.
Det höga huset uppförs i kvarteret Lusten som också ligger närmast vattnet. I kvarteret Lusten planeras också ett lägre hus på sex till sju våningar. Samtidigt med bostadsbygget kommer ett nytt torg att anläggas i anslutning till det höga huset. I kvarteret Välgången byggs ett hus på sex till sju våningar.

Arkitektoniskt samarbete
Rosenbergs arkitekter har planerat höghuset i kvarteret Lusten medan ÅWL arkitekter har ritat lågdelarna i kvarteret Lusten och kvarteret Välgången. De två kvarteren kommer att harmoniera med varandra.
– Vi har suttit i en projektgrupp och projekterat parallellt, berättar Alessandro Ripellino på Rosenbergs arkitekter.
ÅWL arkitekter har ansvar för en del gemensamma tekniska lösningarna. Till exempel finns det parkering för alla bostäderna i källarplanen i båda kvarteren.

Höjdens problematik
Enligt Alessandro Ripellino finns mycket att ta hänsyn till under planeringsfasen för ett 24-våningshus. Lägenheterna som ligger på de övre våningsplanen får naturligtvis en fantastisk utsikt. Samtidigt skapar höjden problem med uteplatserna, de blir väldigt utsatta.

För att lösa det problemet ska det höga huset få indragna och delvis glasade balkonger. De blir som vindskyddade uterum. Annat som kräver extra hänsyn är brandsäkerhet och ventilation. Därför har arkitekterna samarbetat med en brandkonsult. Fläktrum har de placerat både i husets övre och nedre delar.
– Det här huset blir mer som en maskin än låga hus. Men maskineriet ska de boende inte behöva se, säger Alessandro Ripellino.

Ett högt hus behöver också en kraftfull stomme eftersom det utsätts för mycket vind med kraftiga horisontalkrafter som följd. För att lösa det har det höga huset fått en stadig kärna som når ända ner i grunden där den spänns fast.

Kontrast i fasaden
Det höga huset får en fasad av glas och prefabricerade betongelement.
– Men elementen är mönstrade så att fogarna inte ska synas, det kommer inte att se ut som en prefabfasad, säger Alessandro Ripellino.
Invändigt får de två kvarteren jämförbar standard. Exempelvis är säkerhetsdörrar och spis med glaskeramikhäll grundstandard i alla lägenheterna. Helkaklade badrum, ekparkett i sov- och vardagsrum samt bra förrådsmöjligheter finns i varje lägenhet.
Lägenheterna är genomgående och har en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Eftersom genomblickar varit ett grundläggande tema kan många rum nås från två håll. Badrummen är placerade nära sovrummen och i 4:orna och 5:orna finns även en gästtoalett.

Fakta
Kvarteret Lusten och Kvarteret Välgången
Beställare: Familjebostäder
Arkitekter: Rosenbergs arkitekter och ÅWL arkitekter
Totalentrepenad: Värmdö byggentreprenader
Byggnadsår: 2009-2011

Annons