Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Fullriggaren i Gävle håller hög miljöprofil

På södersidans balkongräcken monteras 449 kvadrameter solcellspaneler. Foto: Bo Bäckström
På södersidans balkongräcken monteras 449 kvadrameter solcellspaneler. Foto: Bo Bäckström
Den 42 meter höga byggnaden rymmer bland annat hyresrätter, restaurang och hälsocentral. Foto: Bo Bäckström
Den 42 meter höga byggnaden rymmer bland annat hyresrätter, restaurang och hälsocentral. Foto: Bo Bäckström
Publicerad av
Tommy Ekholm - 21 maj 2011

Tolvvåningshuset Fullriggaren i Gävle står nästan klart. Huset blir ett minicentrum med hög miljöprofil, med bland annat solceller på södersidan och solfångare på taket. Höga hyror, men snart ändå fullbokat. Inflytt sker till midsommar.

I Gävle är snart Gavlegårdarnas projekt Fullriggaren klart. Byggnaden har en hög miljöprofil med både solfångare på taket och solceller monterade på utsidan av balkongerna. Fullriggaren har tolv våningar, är 42 meter hög och innefattar bland annat hyresrätter, restaurang på bottenplanet och en konferenslokal i nära anslutning till en bar på översta planet. De första inflyttningarna sker till midsommar och annonseringen efter hyresgäster har börjat. Redan har 21 av 28 hyreslägenheter bokats. Våning tre och fyra har bokats av Landstinget som ska öppna en hälsocentral där.

– Vi försöker kombinera lokaler med bostäder i samma byggnad, så att det blir lite av ett minicentrum. I samma byggnad ska det finnas en hälsocentral, en liten butik, ett kafé och en restaurang och så vidare. Vi vill skapa ett levande hus, göra ett försök för att skapa funktioner som integreras med varandra, säger Bo Bäckström, teknisk chef på Gavlegårdarna.

Låg energianvändning Det som utmärker Fullriggaren från andra projekt är dess låga energianvändning. 449 kvadrameter solcellspaneler ska monteras som balkongräcken på husets södersida. Tillsammans ska de producera 32 000 kilowattimmar el per år, vilket kan jämföras med att elförbrukningen för en genomsnittlig villa i Sverige är 25 000 kilowattimmar per år. Solcellerna kostar cirka 4 miljoner kronor, varav 2 miljoner kommer från energimyndighetens solcellsbidrag. Elproduktionen ska användas till hissar, ventilation och belysning i trapphuset.

– Det är vår mest energisnåla byggnad. Det är beräknat till drygt 70 kilowattimmar per kvadratmeter boarea och år. Genomsnittet i vårt bestånd ligger på cirka 170 kilowattimmar, så det är ett hyggligt genomsnitt. Vi kommer också att använda oss av fjärrvärme. Gävle har ett biokraftverk vilket innebär förnyelsebara energikällor i stora drag, säger Bo Bäckström.

Enligt Boverkets byggregler ska hus som värms på andra sätt än genom el inte överstiga en energianvändning större än 130 kilowattimmar per kvadratmeter.

Utöver solcellerna kommer Fullriggaren även att få 80 kvadratmeter solfångare installerade på taket som värmer varmvattnet. I anslutning till dessa kommer ett rum att ligga som ska kunna användas vid studiebesök.

Vattenmätare håller förbrukningen nere För att spara vatten, eller åtminstone göra hyresgästerna medvetna om sin vattenförbrukning, kommer varje lägenhet att förses med en vattenmätare för både kall- och varmvatten.

– Vi kommer att mäta och debitera och på så sätt kanske också påverka beteendet på våra hyresgäster. Vi har tidigare infört ett debiteringssystem på el och nu kommer månades förbrukning på hyresavin. De som vinner på det är våra hyresgäster, säger Bo Bäckström.

Gavlegårdarnas Anders Holmsten är också av åsikten att detta är ett bra sätt att spara på.

– Vi har sett på de mätare som finns i etapp 1 här på Gävle Strand att förbrukningen varierar väldigt mellan hyresgästerna. Den som hade mest använde en kubikmeter varmvatten per dag, 5 000 procent mer än den som använde minst, säger Anders Holmsten till Gefle Dagblad.

Rekordhöga hyror inget problem Hem & Hyra skrev i slutet på februari att hyrorna i Fullriggaren blir dyrare ju högre upp i huset man bor och att hyrorna är rekorddyra. De billigaste lägenheten i Fullriggaren är en tvåa på 42 kvadratmeter som ligger på sjätte våningen. Den kostar 6 994 kronor per månad. Den dyraste är en femrummare på 117 kvadratmeter på nionde våningen som kostar 16 124 kronor per månad. Detta har dock inte fått hyresgästerna att tveka.

– Nej inte alls, de dyraste lägenheterna gick först av alla. Drygt 20 hyreskontrakt är påskrivna och vi har intresserade till de övriga lägenheterna också, säger Ulf Gavlefors, projektledare för Fullriggaren till Hem & Hyra.

 

 

Fakta

Nybyggnad av punkthus, Gävle

Byggherre: Gavlegårdarna

Arkitekt: Södergruppen Arkitektkontor

Totalentreprenör: Skanska

Bruttoarea: 3 560 kvadratmeter

Tidsram: sommar 2009-sommar 2011

Projektkostnad: cirka 60 miljoner kronor

Annons

Annons

Annons