Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Emporia – designat centrum med miljötänk

200 butiker kommer att fylla Emporias lokaler. Allt från service och dagligvaruhandel till kläder och teknik. IllustratIon Wingårdhs
200 butiker kommer att fylla Emporias lokaler. Allt från service och dagligvaruhandel till kläder och teknik. IllustratIon Wingårdhs
Emporia sett från en av de två ingångarna, Bärnstensentrén. IllustratIon Wingårdhs
Emporia sett från en av de två ingångarna, Bärnstensentrén. IllustratIon Wingårdhs
Publicerad av
Tommy Ekholm - 21 maj 2011

Emporia är ett nytt shoppingcentrum under uppbyggnad i Öresundsregionen. Beläget vid Öresundsbron är centrumet lättillgängligt för många. Det tar bara sex minuter att åka från Malmö C med tåg och 27 minuter från Köpenhamn. Hela 3,7 miljoner människor beräknas ha tillgång till Emporia inom 45 minuters resväg. Om man kommer med bil finns det cirka 3 500 parkeringsplatser att välja mellan. Centrumet är en del av den växande stadsdelen Hyllivång utanför Malmö.

Enligt Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, är handel en viktig del i Hyllies utbyggnad. Stadsdelen har både en lokal och regional betydelse och en handelsdel har varit på stadsplaneringen sedan 1960.

Men inte förrän 2006 började projektet Emporia ta form, och det planeras stå klart i slutet av 2012. Steen & Ström, företaget som ligger bakom Emporia, jobbar även med 44 andra köpcentrum i Sverige, Norge och Danmark och är utan tvekan Skandinaviens ledande utvecklare av köpcentrum. Arkitekturen, butiksutbudet och inredningen blir annorlunda och inspirerande.

Formgivare för projektet blir Wingårdh Arkitektkontor. De blev utsedda i en tävling som Steen & Ström anordnade för att hitta rätt designer till jobbet.

Innanför portarna

Emporia är tänkt att bli Skandinaviens främsta shoppingcentrum, med tre våningar, drygt 200 butiker och en yta på cirka 93 000 kvadratmeter. På plan 1 kommer det att finnas dagligvaruhandel och service för kundens dagliga behov.

På plan 2 blir det större butiker och märken som känns igen. Och på plan 3 kommer besökaren bli överraskad av oväntade och unika butiker. För den hungriga besökaren finns det mycket att välja på. Allt från gatuserveringar till finare restauranger. Många av dem kommer att ha öppet långt efter att resten av centrumet har stängt. Cirka 3 500 kvadratmeters yta kommer restaurangerna ta upp, med en kapacitet att servera så mycket som runt 4 500 måltider per dag.

Det är ännu inte helt klart vilka hyresgäster som kommer att husera i lokalerna, men några har redan skrivit på avtal. H&M, Clas Ohlson, Lindex, JC, Cubus, Dressman, Ica och Levis Store är några av de som kommer att finnas på plats när Emporia slår upp portarna.

Förutom butiker och parkeringshus kommer byggnaden fyllas med bostäder och kontor.

Leverans och miljötänk

Jonas Nordin är mätsamordnare på Svenska Mätcenter AB. Hans roll är att samordna mellan de olika entreprenörerna och deras mättekniker på plats. Han och hans mannar har använt totalstationer när de har mätt, framför allt av märket Trimble som de även är återförsäljare av.

Leverans av hissar och rulltrappor sker av Kone AB. Det kommer att bli exklusiva produkter med mycket glasdetaljer, då transparensen är en viktig del av inredningen. En av hissarna kommer att installeras i ett slutet glasschakt med rinnande vatten. Hissarna, vid namn Kone Mono Space, har inga separata maskinrum och rulltrapporna levereras med ett nytt miljövänligt drivsystem. De är både energi- och miljöeffektiva.

Rasmus Anjert, produktchef för leveransen av hissar och rulltrappor, tror att de blev valda som leverantörer eftersom Steen & Ström lägger stor vikt på miljöeffektiva lösningar i Emporia-projektet.

– Vi har ett aktivt miljötänk och Steen & Ström har en fastlagd miljöpolicy. Vi är på samma linje. Det är inte bara bra för miljön, det sparar också pengar då det kostar mindre att driva en maskin med låg energikonsumtion, säger Rasmus Anjert.