Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 24 2017
Senaste Nytt

"Grönt byggande bevisat lönsamt"

Foto: Anders Frankson
Foto: Anders Frankson
Publicerad av
Henrik Ståhl - 09 aug 2011

Enligt en ny avhandling från KTH blir miljöanpassade byggnader, som till en början kan innebära ökade investeringar i byggyta och material, en lönsam affär efter fem år.

– På sikt kan stora pengar sparas in genom gröna byggprojekt, med utgångspunkt från att energipriserna kommer att stiga framöver, säger Agnieszka Zalejska-Jonsson, forskare och doktorand vid KTH, som står bakom studien, i ett pressmeddelande.

I forskningsarbetet har hon studerat investering, driftsekonomi, lönsamhet på marknaden, och energianvändning i gröna byggprojekt.

Totalt har 24 företag som arbetar med energieffektiva hus, däribland NCC, Peab, Skanska och Veidekke, medverkat i intervjuer och enkäter. Dessutom har ett antal fastighetsförvaltare och cirka 250 hyresgäster bidragit med information till forskningsprojektet.– Enligt studien är inställningen till att bo grönt generellt sett positiv. Nu hoppas vi att forskningsresultatet ska inspirera aktörer i byggbranschen att satsa på grönt byggande, säger Agnieszka Zalejska-Jonsson.

Projektet initierades 2009 av NCC Constructions forsknings- och utvecklingschef Staffan Hintze, och sedan dess har studien bedrivits på KTH, under handledning av Hans Lind, Staffan Hintze och Stellan Lundström.

För finansieringen står NCC och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF. Agnieszka Zalejska-Jonsson planerar att slutföra studien i en doktorsavhandling under 2013.