Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, nov, 21 2017
Senaste Nytt

Ett lyft för Stockholmsarenan

Foto: SGA Fastigheter
Foto: SGA Fastigheter
Publicerad av
Henrik Ståhl - 15 sep 2011

I natt genomfördes ett spektakulärt och avgörande lyft vid bygget av Stockholmsarenan, då den första av totalt två 180 meter långa takbalkar, på 1600 ton, lyftes på plats. Fem off shorebyggare från det norsk/belgiska företaget Sarens arbetade 11 timmar med att få balken på plats. Balkarnas huvudändamål är att bära upp arenans takkonstruktion och därmed möjliggöra ett skjutbart tak utan tvärgående balkar. En konstruktion som skapar en inomhusarena och utomhusstadion i samma byggnad.      

Stockholmsarenan växer fram och just nu pågår montaget av betongstommen, som består av 19 000 delar som med millimeterprecision monteras på plats. En milstolpe i projektet nåddes i morse då den första av totalt två så kallade primärbalkar nådde sin fulla höjd. Med hjälp av hydraulik har takbalken hissats upp cm för cm till cirka 40 meter ovan mark. Balken vilar nu på två massiva betongpelare, så kallade pyloner.

-  Det finns ingen annan arena i världen idag vars takbalkar klarar av att bära samma laster som Stockholmsarenan ska klara av. Vårt skjutbara tak ska till exempel kunna bära upp tekniska installationer, tunga snölaster och det utan tvärgående balkar. Där av de kraftiga dimensionerna på balkarna; 180 meter långa, 1600 ton tunga och höga som ett sexvåningshus, säger Ted Mattsson projektchef på SGA Fastigheter AB i ett pressmeddelande.

Utan tvärgående balkar skapas en helt fri öppning i taket, stor som en fotbollsplan. Det skjutbara taket ska kunna öppnas och stängas på cirka 20 minuter och takkonstruktionen med primärbalkarna möjliggör en utomhusstadion och en inomhusarena i samma byggnad, där fotboll kan spelas under bar himmel men där åskådarna samtidigt är skyddade från väder och vind.