Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Sagerska huset färdigrenoverat

Foto: SFV
Foto: SFV
Publicerad av
Tommy Ekholm - 15 dec 2011

Under sju månader har Statens fastighetsverk genomfört en renovering i Sagerska huset, Sveriges statsministers tjänstebostad och representationsvåning. Behovet av renovering, exteriört och interiört, var nödvändig då inga större underhållsåtgärder gjorts sedan 1995.

Exteriört har bland annat yttertaket och fönster setts över. Den tidigare kalkfärgen på fasaden har tagits bort och ersatts med linoljefärg. Därmed är fasaden återställd till det utseende Sagerska huset hade i början av 1900-talet. Interiört har Statens fastighetsverk gjort en översyn av värmesystem, renoverat badrum och kök samt anpassat hissar till ny EU-standard.

– Sagerska huset har haft stora brister i klimatskalet. Vi har haft problem med kallras, varför en del fönster har bytts ut. Det 15 år gamla värmesystemet har förnyats. Dessa åtgärder ger tillsammans stora energibesparingar, säger Charlotta Andersson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Även belysning och elinstallationer har setts över och förbättrats under renoveringen liksom förvaringsmöjligheter. Tvättstugan har byggts om för att få bättre ytor för tvätt och klädvård.

Projektet har hållit sin tidsram och har en slutkostnad på 14,7 miljoner kronor mot kalkylerade 15 miljoner kronor.

Annons

Annons

Annons