Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Göteborg kan få Nordens högsta hus

Bild: Wingårdh Arkitektkontor AB
Bild: Wingårdh Arkitektkontor AB
Bild: Wingårdh Arkitektkontor AB
Bild: Wingårdh Arkitektkontor AB
Publicerad av
Henrik Ståhl - 22 dec 2011

I Göteborg har bygget av en skyskrapa aktualiserats. Sedan byggnadsnämnden bytt fot i frågan kan nu ett bygge högre än Turning Torso bli aktuellt inuti vägslingan till och från Älvsborgsbrons fäste på landsidan. Det skriver GT.se.

Gert Wingårdhs förslag till skyskrapa var uppe på tapeten 2008. Då ansågs byggnaden inte passa in i Göteborgs profil. Nu har förslaget tagits upp igen, och tongångarna från byggnadsnämnden är betydligt mer positiva.–  Det är ju ett oerhört spännande förslag, med vettiga trafiklösningar. Nämnden var helt enig om att ta upp det igen, säger Kjell Björkqvist (FP), förste vice ord­förande i byggnadsnämnden till GT.se.

Men mycket återstår att lösa.- Vad det gäller trafiken står det klart att en stor del av trafiklederna måste överdäckas. Det är ett omfattande arbete, men vi har utrett saken och anser att det går att genomföra, säger byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar (S). Men det har också handlat om bland annat att hitta in- och utfarter till själva området. Också det har vi granskat. Och det har tagit tid.

- Jag har inte fått någon förfrågan, men kommer en är jag givetvis intresserad - mycket intresserad, säger Gert Wingårdh.

Enligt GT.se skulle byggnaden enligt Wingårdhs förslag bli Nordens största på  190,4 meter. Om planerna blir verklighet är det dock inte säkert att skyskrapan blir så hög som ­Wingårdh föreslagit.

Annons

Annons

Annons