Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Helsingborgs grönaste stadsdel växer fram

Bostadsrättsföreningen Alba i kvällsbelysning. Bild: Riksbyggen
Bostadsrättsföreningen Alba i kvällsbelysning. Bild: Riksbyggen
I vinkelbyggnaden på mellan fem och tre plan bygger Riksbyggen 39 lägenheter. De båda föreningarna sitter ihop och har gemensamt garage på 51 platser under den gemensamma innergården. Bild: Riksbyggen
I vinkelbyggnaden på mellan fem och tre plan bygger Riksbyggen 39 lägenheter. De båda föreningarna sitter ihop och har gemensamt garage på 51 platser under den gemensamma innergården. Bild: Riksbyggen
Publicerad av
Henrik Ståhl - 29 feb 2012

På Kullavägen i centrala Helsingborg bygger Riksbyggen och Bonum 68 lägenheter fördelat på två bostadsrättsföreningar, varav 29 är seniorlägenheter. Området kring Kullavägen i stadsdelen Ringstorp, genomgår för tillfället en omfattande förändringsprocess. Här satsar man på att skapa Helsingborgs grönaste stadsdel.  

Det nya kvarteret ligger strategiskt placerat, där Ängelholmsleden möter innerstaden, med närhet till Öresund. För den arkitektoniska utformningen av kvarteret står Johan Celsing Arkitektkontor. Merparten av lägenheterna har stora balkonger och alla lägenheter har ett tyst rum som vetter mot innergården.

Bonum är ett nybildat dotterbolag till Riksbyggen  som fokuserar på seniorboenden. Fastigheten på Kullavägen, som kommer att bestå av mellan tre och fem våningsplan, förses med ett garage under mark och kommersiella lokaler på bottenplan. Seniorbostäderna, som samlas i brf Alba, kommer att ha en övernattningsdisponeringslägenhet som kan disponeras av medlemmarna.

Schackrutigt mönster och vitglaserat tegel- Innergården blir lummig med pergolas, rosor och olika trädgårdsrum för avkoppling. Huset byggs med en tung stomme av betong och kläs med schackrutigt mönster av två olika mörka nyanser av tegel.  På bottenvåningen längs med den nya Kullavägen blir fasaden vitglaserad tegel, säger Elijah Hamilton, projektledare för Kullavägen på Riksbyggen Bostad Syd.

Projekteringen har skett samtidigt för samtliga lägenheter, därför har Riksbyggens del följt Bonums höga tillgänglighetskrav för seniorbostäder.- Projektet genomförs enligt ett upplägg som kallas för construction management som bygger på förtroende. Syftet med upplägget är att dels verkligen se till att produkten blir vad beställaren tänkt från början, dels att säkerställa att budgeten håller. Fördelen med detta upplägg är ett ökat engagemang och delaktighet från alla parter. Vi är väldigt nöjda med de underentreprenörer som hittills engagerats i projektet, säger Elijah Hamilton.

FaktaByggherre: Bonum Seniorboende, Riksbyggen Ekonomisk förening

Arkitekt: Johan Celsing Arkitektkontor

Omfattning: 68 lägenheter i ett kvarter.

Tidsram: Byggstart september 2011, beräknas stå klart i februari 2013

Byggkostnad: 140 miljoner kronor