Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Bred uppgörelse om arbetskraft

Foto: Anders Frankson
Foto: Anders Frankson
Publicerad av
Henrik Ståhl - 20 mar 2012

Huvudentreprenörer inom bygg- och transport ska få större ansvar för att underentreprenörer verkligen betalar löner, skatter och avgifter för utstationerad arbetskraft, enligt en uppgörelse mellan de borgerliga, S och MP i riksdagen.

-Det var viktigt för oss i alliansen att få en bred överenskommelse, säger Tomas Tobé, ordförande (M) i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Även SD står bakom uppgörelsen, medan V anser att den inte går tillräckligt långt.

Uppgörelsen innebär rent formellt att arbetsmarknadsutskottet tillkännager för regeringen att ett "solidariskt entreprenörsansvar" ska införas när det gäller utstationerad arbetskraft. Regeringen ska inom kort återkomma med förslag till riksdagen för hur huvudentreprenörernas ansvar kan fästas på papper mer konkret.-Jag hoppas att det här visar på en attitydförändring från regeringens sida, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i utskottet.

Hon framhåller att det är avgörande, om de borgerliga har tänkt sig fler överenskommelser, att utskottets begäran snabbt omsätts i handling av regeringen.-Det kommer att påverka viljan att komma överens, säger hon.

Kompromissen för S består enligt Ylva Johansson i att hennes parti hade velat gå längre och gjort det solidariska ansvaret gällande för hela arbetsmarknaden. S hade också velat att sådant som försäkringar skulle omfattas.

Vinsten för de borgerliga var, enligt Tomas Tobé, att undvika ett bakslag och att kunna påverka kraven på ansvar så att det inte blir ett hinder.

Vänsterpartiet är nu ensamt om att stå utanför överenskommelsen.-Vi har mer långtgående och konkreta krav, säger Josefin Brink, talesperson för V i arbetsmarknadsfrågor.

(TT)