Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Lidköping får ny handelsplats

Den nya handelsplatsen i ett plan förses med sedumtak. Vegetationen på väggarna bidrar till områdets gröna känsla. Bild: Martin Josefsson/Tengbom
Den nya handelsplatsen i ett plan förses med sedumtak. Vegetationen på väggarna bidrar till områdets gröna känsla. Bild: Martin Josefsson/Tengbom
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 mar 2012

Snart får Sverige sitt första köpcentrum med vegetationstak. I april invigs Lidköpingsbornas nya handelsplats med tydliga förtecken i hållbart byggande. Det gröna löper som en röd tråd genom såväl funktion som estetik.

Lagom till våren får Lidköpingsborna sin nya handelsplats. Ett 11 000 kvadratmeter stort köpcentrum byggs i Änghagen öster om Lidköping. Här ställde detaljplanen krav på en nybyggnation med sedumtak. Byggherren Gotska Fastighets AB har utvecklat miljötänkandet ytterligare.

– Vi bygger ett köpcentrum som lever upp till EU:s Green Building program vilket motsvarar cirka 25 % lägre energiförbrukning än boverkets normer för en liknande byggnad, säger Anders Dahlström vd för Gotska Fastighets AB.

Det som främst utmärker sig är köpcentrets vegetationstak och en synlig dagvattenhantering. Här är de gröna inslagen såväl funktionella som estetiska.

– Sedumtaket isolerar, ger en jämnare temperatur i byggnaden och samlar upp dagvattnet som vi tar till vara på i vattenkanaler och en dagvattendamm på området, säger Anders Dahlström och fortsätter:

– Vi eftersträvar ett genomgående grönt tänk. Till de estetiska inslagen hör att vi klätt väggarna med växter och kompletterat de asfalterade ytorna med gräsarmering. För att öka stämningen och nöjdheten bland kunder på handelsområdet kommer det att finnas fontäner, lekplats, gott om bänkar och en miljöstation, säger Anders Dahlström.

Projektet innefattar 7 000 kvadratmeter nyproduktion som integreras med stommen och plattan av en äldre industribyggnad. På handelsplatsen kommer namnkunniga företag som Rusta, Clas Ohlsson och Coop husera.

– Vi skapar ett kundstråk med skärmtak för att besökarna ska kunna röra sig mellan de olika handelsaktörerna i köpcentret, säger Anders Dahlström.

Den totala handelsytan i Änghagen är 20 000 kvadratmeter. Sedan tidigare finns bland andra Elgiganten och ÖoB på platsen. Stadens nya handelsplats väcker intresse. Gotska Fastighets AB har fullt i sina lokaler och enligt Lidköpings kommun har fler företag visat sitt intresse för området. Hur Änghagen utvecklas framöver återstår att se.