Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

Rättspsyk i Trelleborg tar form

Modell: BSK Arkitekter
Modell: BSK Arkitekter
Publicerad av
Tommy Ekholm - 03 apr 2012

Det blir BSK Arkitekter som formger byggnaden som ska innehålla ett nytt rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge i Trelleborg. Byggnaden på 12 000 kvadratmeter har fokus på hållbarhet och kommer att bli Sveriges största passivhus. 

Fyra arkitektkontor hade bjudits in för att utforma byggnaden, i en tävling anordnad av Region Skåne. Uppgiften var att gestalta en rättpsykiatrisk anläggning i Trelleborg som kombinerade en läkande vårdmiljö för patienter med en bra arbetsmiljö för personal. Det var också viktigt att helhetslösningen samspelar med omgivningen och möter sjukvårdens och forskningens krav på funktion, effektivitet och säkerhet. Vinnare blev BSK Arkitekter.

– Det vinnande förslaget har på fint sätt lyckats kombinera funktionalitet, med genomtänkt flöde och hög säkerhet. Dessutom ser vi att förslaget ansluter till omgivningen på ett bra sätt och utstrålar trygghet, säger Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i Vårdproduktionsberedningen.

– Det är fantastiskt roligt att återigen få förtroende att utveckla en vårdbyggnad. I vårt förslag, Framkant, har vi haft fokus på effektiva flöden, säkerhet och god arbetsmiljö. Detta i kombination med strävan efter att minimera energiförluster och använda hållbara byggmaterial, säger Anna Espling Rolf, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

I februari 2011 undertecknade Region Skåne och Trelleborgs kommun en avsiktsförklaring om att bygga ett rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge i Trelleborgs kommun. Vårdenheten ska inrymma cirka 50 vårdplatser och väntas ge runt 120 arbetstillfällen. Byggtiden är planerad till mellan 2014 och 2016.

– Det känns bra att vi kommit en bit på vägen och nu kan visualisera byggnaden på slätten. Från kommunens sida vidtar nu arbetet med detaljplanen som ska vara färdig om drygt ett år, säger Ulf Bingsgård (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.