Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Nordisk uppslutning kring hållbart byggande

Foto: Skanska
Foto: Skanska
Publicerad av
Henrik Ståhl - 09 aug 2012

20 bolag från den nordiska byggbranschen har undertecknat Nordic Built Charter i Köpenhamn. Genom att underteckna Nordic Built Charter åtar de sig att implementera de 10 principerna i sitt arbete, och ta till nödvändiga åtgärder för att leverera konkurrenskraftiga lösningar för hållbart byggande.

- Skanska stöder, utvecklar och marknadsför aktivt hållbara lösningar. För att lyckas fullt ut, är det viktigt att vi involverar hela distributionskedjan. Vi betraktar Nordic Built som en arena där vi kan finna likasinnade leverantörer och partners och samtidigt stärka vårt åtagande, säger Staffan Haglind, green business officer i Skanska i ett pressmeddelande.

Projektledaren för Nordic Built, Eili Vigestad Berge i Nordisk Innovation, är glad över den positiva responsen från byggsektorn.- Den nordiska byggbranschen levererar redan en rad komponenter till lågenergibyggnader. Miljöfrågor ligger högt på agendan i alla de nordiska länderna. I tillägg har vi sträng reglering och ambitioner om att leverera världens bästa byggnader. Vi menar att Norden har en unik möjlighet att bli världsledande inom hållbart byggande. Därför inviterar vi hela branschen till att underteckna Nordic Built Charter och jobba efter dess principer. Genom att stå samman kan vi utnyttja de ökande marknadsmöjligheterna till fullo, säger Vigestad Berge.

Nordic Built är ett av de så kallade fyrtornsprojekt som lanserades i samband med det nya samarbetsprogrammet för näring och innovation med fokus på grön växt som de nordiska näringsministrarna enades om i oktober 2011. Projektet finansieras av Nordiska Ministerrådet och Nordisk Innovation, och sistnämnda bidrar också till att projektet realiseras i samarbete med de nordiska länderna.

Nordic Built-programmet genomförs i tre moduler i perioden 2012-14. Modulerna innefattar en rad sammankopplade aktiviteter och bygger på varandra. Den första modulen handlar om att definiera de möjligheter och utmaningar i den nordiska byggbranschen, och har resulterat i Nordic Built Charter som utgör kärnan i programmet.

Senare i år lanseras den andra modulen i Nordic Built-programmet, då innovatörer från byggbranschen och andra branscher bjuds in till att delta i en omfattande tävling som handlar att komma med det bästa förslaget till att energirenovera en utvald byggnad i varje nordiskt land. Målet är att konkretisera Nordic Built Charter med hjälp av en stimulerande utmaning, en betydlig prissumma och stor uppmärksamhet.

Nordic Built-ambassadörer: Skanska, ByggVesta, Pöyry, Uponor, COWI, Energistyrelsen, Henning Larsen Architects, KAB, Velux, Batteríið, EFLA Consulting, Government Construction Contracting Agency (GCCA), Iceland Green Building Council, Entra Eiendom, NCC Property Development, Snøhetta, SINTEF Byggforsk och Zero.

Annons

Annons

Annons