Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, mar, 26 2019
Senaste Nytt

Kollektivhus integreras med traditionella hyresrätter

I norra Sofielund i Malmö uppför det kommunala bostadsbolaget MKB tre gårdshus i form av radhus samt flerfamiljshus i kvarteret Trevnaden. Illustration: Kanozi Arkitekter Syd
I norra Sofielund i Malmö uppför det kommunala bostadsbolaget MKB tre gårdshus i form av radhus samt flerfamiljshus i kvarteret Trevnaden. Illustration: Kanozi Arkitekter Syd
Publicerad av
Annika Wihlborg - 08 feb 2013

I norra Sofielund i Malmö uppför det kommunala bostadsbolaget MKB tre gårdshus i form av radhus samt flerfamiljshus i kvarteret Trevnaden. Ett av husen ska bli ett kollektivhus, det första i kollektivhuset i Malmö som vänder sig till den breda allmänheten.

De övriga husen kommer att vara vanliga hyreslägenheter med fler gemensamma utrymmen än i en ordinär nyproducerad hyresfastighet. Av de sammanlagt 170 lägenheterna byggs 12 lägenheter som LSS-boende.  För att frigöra utrymme för kvarteret Trevnaden på tomten i södra innerstaden har man rivit gamla skolbyggnader.

- Kvarteret är en del av vår satsning på att förstärka det redan etablerade stråket mellan Rosengård till Möllevångstorget. Vi vill också utveckla hyresrätten genom att erbjuda marknaden en boendeform med lite högre grad av gemenskap, säger Hans Ranelycke, projektledare för kvarteret Trevnaden på MKB, som är projektets byggherre.

Loftgångar och ”Framtidens tvättstuga” Kollektivhuset byggs med loftgångar för att öka möjligheten till social samvaro. Lägenheterna blir i snitt tio procent mindre än de övriga lägenheterna i kvarteret för att frigöra utrymme för kollektiva ytor, däribland kök, bastu och en hobbyverkstad.  I gatuplan på husen byggs kommersiella lokaler för bland annat butiker. I det nya kvarteret tillämpar MKB sitt nya koncept ”Framtidens tvättstuga”, vilket innebär att lägenheterna inte förses med egna tvättmaskiner. Hyresgästerna ges istället möjlighet att boka tvättmaskiner i en stor gemensam tvättstuga.

- Tretton av lägenheterna byggs som radhus på den gemensamma gården. Dessa radhus blir eventuellt hyrköpslägenheter, vilket innebär att de boende hyr lägenheterna i ett första skede, för att så småningom erbjudas möjlighet att köpa dem, säger Hans Ranelycke.

Annons

Annons

Annons