Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Kiruna får nytt stadshus

Bild: Henning Larsen Architects, Tema, WSP och UIWE
Bild: Henning Larsen Architects, Tema, WSP och UIWE
Publicerad av
Henrik Ståhl - 16 sep 2013

 

Kiruna ritas om och en av stadens mest kända silhuetter, det K-märkta stadshuset från 1963,  får en ersättare. Henning Larsen Architects tillsammans med Tema, WSP och UIWE var det arkitektteam som vann tävlingen om det nya stadshusets utformning.

Stadshuset blir en samlingspunkt för staden, som knyter an till Kirunas särskilda karaktär, kultur och historia.

Stadshusets runda form rymmer en inre byggnadsvolym, "Kristallen", som är stadshusets hjärta. Kristallen består av utställningsrum, politiska rum och offentliga rum som är staplade på varandra likt en gyllene skulptur upp igenom byggnaden.  I stadsbilden framträder Stadshuset med Kristallen omgiven av den cirkulära fasaden.

I tätt samarbete med teamet har Tema utformat utemiljön. Stadshusets torg är en direkt förlängning av Stadshusets karaktär som en urban samlingspunkt. Markmaterial av ljus natursten i en mönsterläggning likt trianglar, som tillåts resa sig upp från marken likt isflak, skapar en spännande utemiljö.

Medverkande från Tema: Emelie Arnoldsson, Sara Vikstrand , Maria Persson. 

Kirunas nya StadshusByggnad total LOA: 9700 kvmByggstart: maj 2014Färdigställande: inflyttning i Stadshuset oktober 2016, färdigställande mark september 2017Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S Landskapsarkitekt: TemaKonstruktör: WSPCulture Design: UiWE

Annons

Annons