Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Flerfamiljshus i klassisk stenstads-retro stil

Publicerad av
Sanna Kesselfors - 04 jan 2017

Nyligen har Stockholm stad tillsammans med Svenska Bostäder och Ikano påbörjat arbetet med att bygga nya bostäder i kvarteret Skogsstjärnan i Hässelby. Totalt handlar det om 234 lägenheter i form av flerfamiljshus. Det är Engstrand & Speek Arkitekter som ritat Svenska Bostäders del, som bland annat innehåller tio stycken femmor på drygt 90 kvadratmeter, vilket är ovanligt ur ett Stockholmsperspektiv.

 

- När vi var på plats för en dag sedan hade man precis startat bygget. De har hunnit gräva en grop och sprängt för garaget, säger Pelle Olofsson, arkitekt på Engstrand & Speek.

 

Det stora behovet av lägenheter i Stockholm kräver ett visst mått av innovation i samband med nyproduktion. Man har bland annat tittat på möjligheten att bygga mer yteffektiva lägenheter och samtidigt ta mindre markyta i anspråk, allt ur ett hållbarhetsperspektiv.

- Att bygga mer yteffektivt är viktigt för ett snabbt växande Stockholm där bristen på bostäder är ett faktum. Dessutom kan det hålla boendekostnaden nere. Det behövs byggas fler femmor, som i det här fallet, påpekar Pelle Olofsson.

Bostadsrätter och Hyresrätter

Kvarteret kommer att innefatta både bostadsrätter och hyresrätter, där Svenska Bostäder är ansvariga för de sist nämnda. Totalt handlar det om 108 yteffektiva hyreslägenheter om två till fem rum och kök fördelat på två huskroppar, varav den ena har två trapphus och den andra tre trapphus. I entreprenaden ingår även byggnation av ett parkeringshus i två våningar där den ena delen är nedgrävt under mark. Den övre delen kommer att se ut som en vanlig markparkering.

När man ritat husen har man försökt skapa en varierad fasad med mjuka färgkombinationer där delar av taken blir beklädda med sedum. Projektet byggs till ett värde av cirka 200 miljoner kronor och beräknas stå klart 2017.

- När vi satte oss ned och skulle välja färger ville vi ha en färgskala som var av den klarare kulören. Inte pastell, men något åt det hållet. Lite retrokänsla på färgerna. En grön del, en gul och röd och en grön/turkos del. Vi ville at det skulle se klassiskt stenstads- retro ut, men att det ändå skulle passa in i nutiden. Framför allt har vi lagt stor fokus på att få en varierad tak och vindsvåning. Taksedumet är en vacker lösning på en relativt knepig dagvattensituation som dessutom talar med den omgivande naturen och signalerar att husen är moderna och att vi tänker på miljön.

Annons

Annons

Annons