Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Nytt kantfräsningsverktyg från Atlas Copco Tools

Foto: Atlas Copco
Foto: Atlas Copco
Publicerad av
Joakim Sjöstedt - 21 nov 2014

Upp till tio gånger snabbare än vinkelslip och fil – dessutom tystare, renare och med samma resultat varje gång. LSB38 är ett nytt, pneumatiskt kantfräsverktyg från Atlas Copco för avfasning och rundning av kanter i stål, rostfritt och aluminium.

 – De som fått pröva LSB38 för att bereda svetsfogar eller runda av skarpa kanter inför ytbehandling, har svårt att byta tillbaka till vinkelslip eller fil igen, säger Anders Wigant, produktchef Atlas Copco Tools Nordic. De vet att de får exakt rätt vinkel eller radie varje gång – dessutom på betydligt kortare tid.

Vid första anblicken är Atlas Copco LSB38 förvillande lik en vinkelslip och det är inte så konstigt. Det nya fräsverktyget bygger på välkända LSV38 – den stora skillnaden är att slipskivan ersatts av ett specialutvecklat fräshuvud. Driftsäkerhet och ergonomi är med andra ord väl utprovade. Anders Wigant poängterar att LSB38 är en fräs och inte en slipmaskin.

– Så istället för slipstoft som sprids runt om i lokalen blir det metallspån som faller ner på golvet och är lätta att ta hand om, säger han. Dessutom är det betydligt tystare att fräsa än att slipa.

Så här fräser man av en kant: Lägg stödskivan (som ser ut som en sliprondell) mot arbetsstycket. Starta verktyget och för in det mot kanten som ska bearbetas tills styrhjulet inne i skärhuvudet tar emot och skärverktygen börja fräsa. Fräsen roterar medsols och fräsningen görs från vänster till höger.

Fräsdjupet ställs in med en graderad justeringsring medan fasvinkel och radie ändras genom att byta skär och styrhjul. Skärhuvudet har fyra vändbara skär och varje skär har åtta eggar som kan användas innan det behöver bytas ut. Styrhjulet behöver inte tas bort för att byta skär.

Annons

Annons

Annons