Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 23 2019
Senaste Nytt

Nya mutterdragare från Atlas Copco Tools

Foto: Atlas Copco
Foto: Atlas Copco
Publicerad av
Joakim Sjöstedt - 28 jan 2015

Altas Copco Tools nya pneumatiska mutterdragare RTP är framtagen speciellt för tunga montage- och servicejobb, där det handlar om rejäla dimensioner som dessutom kan vara svårt att komma åt.

– De nya mutterdragarna kompletterar vårt sortiment i det högsta momentområdet, säger Anders Wigant, produktchef Atlas Copco Tools Nordic. De klarar från 360 till 4100 Nm och exempel på användningsområden vi haft ögonen på är offshore, processindustri, gruvor, kraftverk, järnväg och liknande tunga applikationer.

Att RTP är tryckluftsdriven har många fördelar i de miljöer mutterdragaren är tänkt att användas. Trots hög effekt är motorn liten, vilket ger ett kompakt och lätt verktyg. Robust, okomplicerad konstruktionen bidrar till hög driftsäkerhet även under tuffa förhållanden.

– Vi har lagt ner stor omsorg på att göra mutterdragaren så lättanvänd som möjligt, säger Anders Wigant. Den är verkligt kompakt, faktiskt en av de minsta på marknaden, vilket underlättar att komma åt i trånga utrymmen. Inte minst viktigt vid underhållsarbeten, där skruvförband som från början varit lättåtkomliga, kanske blivit mer eller mindre inbyggda bakom nyare utrustning.

Svivel mellan motor och växelhus innebär att växelhus och mothåll kan vridas helt fritt 360° i förhållande till handtaget. Det underlättar ytterligare när hylsan ska passas in på muttern.

RTP är en så kallad stallande mutterdragare och stannar vid ett visst inställt tryck, som motsvarar det önskade momentet. Jämfört med till exempel slående verktyg ger detta ett mer exakt åtdragningsmoment. Momentet ställs in genom att reglera lufttrycket i luftberedningsenheten, som följer med mutterdragaren.

Motorn är Atlas Copco Tools beprövade LMS 8 motor, medan växelhus och mothåll är helt nya. Mothållet av Weldox är tunt, lätt och starkt och bidrar till att minska vibrationerna. Tillsammans med växelhusets konstruktion gör detta RTP till en mycket tyst och nästan vibrationsfri mutterdragare.

Atlas Copco RTP finns i två modeller: RTP 4100 för max 4100 Nm och RTP 1300 för 1300 Nm.

Annons

Annons

Annons