Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Efterfrågan på takvåningar med takterrasser ökar kraftigt

Foto: Foamglas Building
Foto: Foamglas Building
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 11 feb 2016

Både i storstäder och ute på landsorten har det märkts av en tydlig ökning av efterfrågan på takvåningar med takterrasser, något som nu blivit ett starkt säljargument när det kommer till köp- och försäljning av bostäder, vilket vidare lett till att bostadsutvecklare inser möjligheter att ge bostadsområden högre status genom att erbjuda bostäder med takvåningar, detta skriver Foamglas Nordic i ett pressmeddelande.

Svårigheten som uppstår för arkitekter och byggkonstruktörer är att de med tradiotionella byggmetoder får svårt att rita in takterassvåningarna inom de givna bygghöjder, som idag kräver en påbyggnad på takterassens bjälklag med minst 35 – 40 cm för att klara nuvarande energikrav,och ställs därmed inför betydande nivåskillnadsproblem.

Koljerns takterasselement är ett isolerade och självbärande byggelement som möjliggör terasskonstruktioner med upp till 9 meters fri spännvidd vid normala personlaster. Att elementen är tunna innebär en höjdbesparing på cirka 50 procent jämfört med traditionella takterasskonstruktioner. Fördelarna är betydande och ett exempel är att tekniken minskar det omdiskuterade problemet med dålig tillgänglighet mellan takterasserna och takvåningarna på grund av nivåskillnaden.

- Tekniken har stora fördelar jämfört med konventionella byggmetoder. Ett alternativ har tidigare varit att man med uppstolpade lägenhetsgolv har jämnat ut nivåskillnaden mot takterasserna. Nackdelen är att det minskar rumshöjden och rymd är något lägenhetsspekulanter med intresse för takvåningar vill ha, och även är beredda att betala för. Med Koljern slipper man hela nivåskillnadsproblematiken och vinsterna i bygghöjd kan bli så stora att det skapas möjlighet att få in fler våningsplan inom en viss given bygghöjd. Dessutom går byggnationen snabbare med vår prefabricerade teknik. Man slipper gjuta och den väntetid som uppstår på grund av att det krävs uttorkning, säger Björn Ask. affärsutvecklingschef på Foamglas Nordic i pressmeddelandet.