Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Lemminkäinen sanerar Helsingfors Olympiastadion

Publicerad av
Markku Björkman - 11 jan 2017

För närvarande pågår en tre år lång renovering av Helsingfors Olympiastadion. Saneringen inleddes under 2016. Ursprungligen skulle saneringen ha kostat 209 miljoner euro, men nu ligger priset på drygt 260 miljoner, enligt radiosändaren YLE.

Det har visat sig att kostnadsberäkningen inte håller och att det behövs 52 miljoner till om den ursprungliga renoveringsplanen ska följas. Med den aktuella prishöjningen hamnar Helsingfors stads andel av bygget alltså på drygt 130 miljoner euro. Renoveringen av Olympiastadion blir alltså dyrare än tänkt.

- Vår olympiastadion, som representerar sin tids funktionalism, har rankats till världens vackraste idrottsstadion", berättar Stadion-stiftelsens verkställande direktör Maija Innanen på byggföretaget Lemminkäinens hemsida. Målet är att modernisera denna historiska idrottshelgedom till en allaktivitetsarena som uppfyller kraven för internationella massevenemang.

Slutsumman ska delas jämnt mellan staten och Helsingfors, som lovade bevilja tilläggsfinansiering om staten också gör det. Regeringens har redan beslutat att tilläggsfinansiering beviljas om Helsingfors står för hälften av den. Stadsstyrelsen i Helsingfors godkände den föreslagna prishöjningen som väntat den 9 januari 2016.

Stadionstiftelsen bad om mera pengar för renoveringen i början av december 2016. Kostnadskalkylen har slagit fel bland annat gällande läktarnas takkonstruktion. Stiftelsen ber att den ursprungliga projektplanen för renoveringen ska följas så att stadion kan uppfylla de krav som både publiken och internationella evenemang ställer.

Enligt ursprungsplanen ska stadion få tak över läktarna hela vägen runt. Nu har det visat sig att takkonstruktionen behöver ses över. 

Om inte pengar beviljas är ett alternativ att man helt enkelt inte bygger tak runt hela läktaren, utan sparar pengar genom att lämna bort taket på stadions kortsidor. Stiftelsen understryker att det här skulle försvaga publikens situation och förkorta både stadions evenemangssäsong och byggnadens livslängd.

Att ändra på projektplanen skulle också försena bygget, som ursprungligen var tänkt att ta tre år och vara klart 2019.

Olympiastadion är snart 80 år gammal. Den byggdes ursprungligen för OS som skulle hållas 1940, men som inställdes på grund av andra världskriget. Olympiastadion fick i stället vara paradplats för OS 1952. Till renoveringsarbetet hör förutom taket över läktarna också att löparbanorna, gräsplanen och själva läktaren förnyas. Det byggs träningsutrymmen under jorden och så byggs ett nytt publikcentrum norr om stadion.

 

Annons

Annons

Annons