Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 25 2019
Senaste Nytt

Ekologiskt byggmaterial dominerar på byggmässan BAU 2017

Publicerad av
Markku Björkman - 17 jan 2017

Byggmässan BAU 2017, som öppnade portarna den 16 januari i München, presenterar byggmaterial och -teknik på drygt 180 000 kvadratmeter utställningsyta.  Tusentals utställare visar dessutom nya system för olika typer av byggande av bostäder och kommersiella byggnader.

Därutöver ges information om olika former av modernisering och renovering, Mässavdelningarna är uppdelade efter typer av byggmaterial, som till exempel sten och jord.Egna sektioner finns även för takbyggnad, keramik, golvbeläggningar, fönster och dörrar.

Mässhallen för sten och jord visar upp en stor mängd lösningar kring fasadsystem, torrinredning, efterbehandling och prefabricerat byggande.”Stenhallen” är den perfekta platsen för att samla information om alla möjliga material, inklusive kalksandsten, pimpsten och fibercement samt annat stenrelaterat bygg- och isoleringsmaterial.

Denna sektor lägger särskild tonvikt på den senaste utvecklingen inom områden som hållbarhet, energieffektivitet och nya innovativa designmöjligheter.Sten är världens äldsta byggnadsmaterial och giftfri och hållbar på grund av dess ursprung. Samtidigt fyller stenmaterialet alla dagens krav när det gäller estetik och livskvalitet. Bergmaterial är både hållbar och prisvärd.

Sten anses vara det perfekta materialet för användning inom- och utomhus samt som en golvbeläggning och på fasader. Keramik är välprövat och testat byggmaterial med unik stil. Därför har keramik fortfarande en stor innovationspotential. Keramiska plattor erbjuder nästan obegränsade designalternativ på grund av nya generationers digitala trycktekniker.

En annan avdelning presenterar ett skiftande utbud av produktlösningar för takkonstruktioner inklusive takkupor och takfönster samt byggmaterial för tak och skorsten.Den tredje dimensionen som kan användas för skapandet av plastreliefer förevisas i en rad monter.

Dessutom finns ett eget område med sanitära föremål. En del av den sanitetsteknik, badkar och toastolar som presenteras på mässan skulle kunna kategoriseras som fantasiprodukter. Det är speciellt kineserna som har låtit fantasin spela spratt. En så kallad ”microlägenhet”, samlade många intresserade.

Många storstäder världen runt har obetalbara hyror. Microflat är en lägenhet för studenter och singlar och består av ett enda rum, fristående livsrum, oftast specialbyggda, utformad för att rymma ett sittutrymme, sovutrymme, badrum och pentry med en storlek på 4-10 kvadratmeter.

I vissa fall, invånare kan också ha tillgång till ett gemensamt kök, gemensamt badrum/dusch. Dessa microapartments är ofta försedda med så kallad fällbar så kallad Murphy säng, fällbara bänkar och bord, och extra små eller dolda apparater. Utställningssektorn för golvbeläggningar har alltid på BAU bestått av utomordentligt brett utbud av nya produkter när det gäller elastiska och textilgolv, lister, samt parkett och laminat.

Så är det i år också. En annan central brännpunkt i München är hållbarhet och ekologisk kompatibilitet.

Kemiska byggprodukter är också särskilt viktiga när det gäller ämnen som energiorienterad renovering, hållbarhet och energieffektivitet.

Miljö- och hälsoaspekter har en så stor inverkan, att det finns en speciell utställningssektor på BAU 2017 även för isoleringsmaterial, brandförebyggande lösningar samt plåster, lack, färg och lim. Kemiska byggprodukter och lösningar är allestädes närvarande och används i ett brett spektrum i samband med olika typer av byggande. Aluminium är korrosionsbeständigt och återvinningsbart och därför är denna metall lämplig för användning i varierande tillämpningar.

Tack vare lättmetallens stabilitet används aluminium ofta för olika element, men också för fönsterprofiler. Förutom dessa produktlösningar visar mässan byggnadsrelaterade aluminiumprofiler, fasader och solskyddssystem. Münchenmässan presenterar också en mängd applikationer av stål och rostfritt stål för byggande av infrastruktur och broar i städerna, för höga byggnader, intelligenta fasader samt för lätta stålkonstruktioner.

Av företag som ställer ut på BAU 2017 kan nämnas WICONA, som presenterar flertalet fasadinnovationer.

- WICONA har en lång tradition av innovation och detta är något vi fortsätter visa under BAU 2017. Våra nya produkter och system tillgodoser väl kraven hos den växande delen av befolkningen som i framtiden inte bara kommer arbeta i våra städer, utan också leva där", säger Henri Gomez, VD för Sapa Building Systems GmbH i Ulm, Tyskland. WICTEC 50 evo är en öppningsbar fönsterenhet som integreras i byggnadernas fasad.

Dessa nya integrerade, öppningsbara element utan exteriört synliga karmprofiler, ger en visuellt enhetlig fasaddesign. De inåtgående elementen finns både i sidohängt och vrid- tippa - utförande, med WICSTAR beslagsteknologi integrerad. Utan exteriört synliga profiler för fönsterenheten skapas en fasaddesign med slimmad siktlinje och stora, transparenta ytor, vilket också ger maximalt inflöde av dagsljus.

Från utsidan skapar de öppningsbara elementen intrycket av fasta partier, vilket gör elementen diskret och elegant integrerade i fasaden. Solenergiteknik spelar en allt viktigare roll i byggnader."Home automation" är den term som används för att beskriva den optimala samordningen för att producera egen el och konsumtion. Intelligenta styrenheter används för att bedriva värmesystem och apparater baserade på tillgänglig energiförsörjning och för beräkning av priser.

Förutom innovationer inom solenergi och byggande av solfångare, presenterar BAU: s utställare också den senaste utvecklingen inom värme, ventilation och luftkonditioneringsteknik.

Flera företag informerar om framtida trender såsom byggnadsinformationsmodellering och mobila lösningar. Nya provningsmetoder och senaste beräkningsverktyg ger planerarna effektivt stöd under olika faser av utveckling och genomförande av byggprojekt. Förutom mjukvara för planering och design, kan besökarna också bekanta sig med ett brett utbud av IT-lösningar inom områdena mätteknik, upphandling, kontraktsskrivning, fakturering, projektering, projektledning och kontroll.

Annons

Annons

Annons