Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 25 2019
Senaste Nytt

Bygget av Wood City startar i Helsingfors

Publicerad av
Markku Björkman - 25 jan 2017

Bygget av Wood Citys första bostadshus i Busholmen, i Helsingfors, har startat. Wood City kommer att bli ett hållbart urbant bostadskvarter byggt för Helsingfors kommunala bostadsföretag ATT och består av två bostadshus, en kontorsbyggnad, ett hotell och ett parkeringshus. 

Bostadshusen beräknas vara klara i februari 2018 och enligt nuvarande planer, kommer hela Wood City-projektet vara färdigt i slutet av 2019.  Projektet, som är tre år försenat, kommer också att innehålla Finlands högsta trähus. Wood City har genomförts i samarbete mellan SRV och Stora Enso.

Byggnaderna är åtta våningar höga och har sammanlagt 98 hyresbostäder. Husen har planerats av arkitektbyrån Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Entreprenören valdes efter en tävling.

Höghusen kommer att bestå av Stora Ensos träelement som byggs på förhand inomhus men lyfts på plats på byggarbetsplatsen. Tekniken bygger på LVL (Laminated Veneer Lumber) paneler som tillverkas vid Stora Ensos bruk i Varkaus, i Finland.

Metoden med massiva träkonstruktioner, som tillämpas i Wood City, används visserligen allmänt i hela Europa, men kännetecknande för denna säkra och snabba metod är att den massiva träramen i byggnaderna kan installeras utan väderskydd. Det blir för första gången denna metod används för ett högt flervåningshus i Finland.

Höga trähus byggs i fler områden i Helsingforsregionen. Både i Hongasmossa och i Kungseken byggs 60 000 kvadratmeter golvyta för 1 500 invånare.

 

 

 

Stora Enso Wood Products

Annons

Annons

Annons