Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Ny modern hamnterminal öppnas i Helsingfors

Magasinet L2 blev färdigt en månad tidigare än planerat i Västra hamnen. Foto: Tallink
Magasinet L2 blev färdigt en månad tidigare än planerat i Västra hamnen. Foto: Tallink
Publicerad av
Markku Björkman - 28 feb 2017

Den första mars 2017 öppnas Helsingfors nya hamnterminal för allmänheten och i samband med öppnandet av terminalen introduceras ett nytt system i fråga om att lägga till fartyg. Det nya är att fartygen lägger till utan hjälp av hamnpersonal, skriver tidningen Smocka.

Redan på morgonen dagen före öppnandet fick de första passagerarna gå på fartygen från terminalen. Under en tid har fartygen släppt av passagerare men det har inte varit möjligt för passagerarna att checka in från terminalen, utan det har skett från den äldre terminalen L1.

Den nya västra terminalen L2 har varit ett av Helsingfors hamns största projekt under de senaste åren, i samband med hamnbygget har man också förbättrat sjöleden, och vägarna på Busholmen. Genom lyckliga sammanträffanden kom bygget att kosta bara 45 miljoner euro, istället för 90 miljoner euro.

Sedan 2008 har sjöfarten mellan framför allt Helsingfors och Tallinn ökat. Därför är den nya terminalen välkommen för att avlasta de andra hamnarna. Det förväntas att 6-7 miljoner passagerare ska använda terminalen årligen. Spårvagnarna 6T och 9 får också en ny ändhållplats vid den nya terminalen.

 

 

 

Annons

Annons