Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Prestigefyllt uppdrag till Ebab

Stockholms stadsbibliotek. Foto: Ebab
Stockholms stadsbibliotek. Foto: Ebab
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 06 mar 2017

Stockholms stad har tilldelat Ebab det prestigefulla uppdraget att projektleda renoveringen samt moderniseringen av Stockholms stadsbibliotek som planeras vara avslutat 2021.

Biblioteket känns igen på sin karaktäristiska rotunda där den ligger i Observatorielunden i Stockholm. Arkitekten till denna ikoniska byggnad är Gunnar Asplund och placerar sig bland världens vackraste bibliotek. Byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och blåklassad. Utvecklingsalternativet omfattar huvudbyggnaden och basarerna och renoveringsalternativet omfattar huvudbyggnaden, en del av basarerna och Annexet.

Syftet med projektet är att skapa en långsiktig hållbar och en väl fungerande biblioteksbyggnad för att anpassa verksamheterna till nya framtida behov. Lokalerna behöver bli mer tillgängliga, funktionella, yteffektiva och flexibla enligt fastighetskontoret. I planeringen ligger att integrera det internationella biblioteket för att få det mer mångspråkigt och mångkulturellt och att barnens avdelning ska bli större. Man vill även ha möjligheten att kunna samla 200 personer i en gemensam sal. Utöver detta planeras för grupprum och ett större café.

- Det känns fantastiskt att Stockholms stad ger oss förtroendet att ta oss an ännu en av stadens kulturbyggnader. Vi har den samlade kompetensen i den projektledarorganisation som efterfrågas under samma tak på Ebab. Det är en styrka som även säkerställer arbetsmiljö, miljö och kvalitet med kontinuitet och kvalitet i leveransen. Hållbarhetsfrågorna ligger oss varmt om hjärtat och i projektet ingår en hög hållbarhetsprofil vilken vi delar med vår beställare fastighetskontoret i Stockholms stad, säger Katrin Dahlström, vd på Ebab i Stockholm.

Annons

Annons