Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Utopia vinnare i ARFPA

Bild: Utopia Arkitekter.
Bild: Utopia Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 17 mar 2017

Utopia Arkitekter har med sitt förslag till stadsplan för utveckligen av Nya Hovås, Göteborg, utsetts till vinnare i kategorin Regeneration and Masterplanning i Architectural Review Future Project Awards (ARFPA). Utopias förslag har tagits fram bland sammanlagt 25 tävlingsbidrag.

Det vinnande bidraget är resultatet av ett parallellt uppdrag för att ta fram en stadsplan för den fortsatta utvecklingen av Nya Hovås. Tävlingen vanns våran 2016 i konkurrens med det norska arkitektkontoret Snøhetta och danska Gehl Architects.

Förslaget ska ge området en tydlig stadsmässighet genom bostadshus med levande bottenvåningar och gaturum som tydligt uppmuntrat till uteliv, rörelse och möten. Totalt omfattar förslaget 79 580 kvadratmeter, med cirka 900 bostäder och 45 800 kvadratmeter handel, kontor, centrumaktiviteter, simhall, biograf, bensinmack och parkering.

– Det här är en viktig vinst för Utopia. Vårt förslag i det parallella uppdraget stod sig i konkurrensen mot ett par av världens absolut bästa arkitektkontor. Nu har vi visat att det står sig även i en tung internationell arkitekturtävling, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Priset delas ut till projekts som är ”exempel på innovativ och enastående arkitektur som på ett framgångsrikt sätt har svarat på uppdraget”, skriver tävlingsarrangörerna.

Det parallella uppdraget arrangerades av konsortiet Nya Hovås II som består av byggherrarna Next Step Group, Skanska och HSB.

Annons

Annons