Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Rättspsykiatriskt Centrum dubbelt prisat på Årets Bygge 2017

Foto: BSK Arkitekter.
Foto: BSK Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 28 mar 2017

Vid Årets Bygge-gala, som nyligen hölls på Cirkus i Stockholm, tilldelades Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg hem Årets Fasad 2017. Vinnaren korades av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm under måndagskvällen. 

Rättspsykiatriskt Centrum (RPC) i Trelleborg är ritat av BSK Arkitekter som tillsammans med Region Skåne och MVB Syd har skapat en framåtsyftande vårdmiljö och ett av Sveriges största passivhus. En 12 700 m² stor byggnad som producerar mer energi än den förbrukar. RPC inrymmer förutom högspecialiserad rättspsykiatrisk vård även forskning och utbildning. BSK Arkitekter fick uppdraget att utforma byggnaden efter att ha vunnit en arkitekttävling 2011.

– RPC Trelleborg är resultatet av hårt arbete och intensiv samverkan. Tillsammans har vi åstadkommit riktigt bra arkitektur. En modern vårdmiljö för patienter och personal i en uthålligt hållbar byggnad som till och med genererar energi tillbaka. Ett stort tack till juryn som har valt att belöna detta, säger Stina Ljungkvist, VD på BSK Arkitekter.

Juryns motivering, Årets Bygge till RPC Trelleborg:

"Ett gediget förarbete har lett till en väl genomförd upphandling. Den strikta genomförandeplanen ger förutsättningar att uppnå uppsatta vård- och arbetsmiljökriterier. Ger ljus och rymd och gör att högt uppställda krav och teknisk miljöanpassning får byggnaden i sig att aktivt bidra till samhällets energibalans. Den höga säkerhetsnivån har främjat en robust kvalitetsnivå med långlivade material som kan åldras vackert. Ett lyckat slutresultat har sin bakgrund i en väl genomförd samverkan i tillvaratagandet av tidigare vunna kunskaper och en excellent genomförd byggprocess."

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg vann även Årets Fasad 2017, byggbranschens pris för Sveriges bästa husfasad som delas ut av SPEF, Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening.

Annons

Annons

Annons