Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jan, 23 2018
Senaste Nytt

Enhetliga EU krav kan pressa byggkostnader

Arkivbild / Lägenhetsproduktion i BoKloks fabrik i Gullringen
Arkivbild / Lägenhetsproduktion i BoKloks fabrik i Gullringen
Publicerad av
Annika-Silver - 15 feb 2017

Fler bostäder till lägre priser skulle kunna byggas i Sverige om kommunerna ställde mer enhetliga krav, säger Jonas Spangenberg, VD BoKlok till DN

Artikeln är en uppföljning på måndagens reportage om byggpriserna i EU. Varje år publicerar Eurostat, EUs statistikmyndighet, en kartläggning av EU-ländernas byggpriser. Enligt senaste mätningen hamnar Sverige i topp. Byggkostnader i Sverige är ett vanligt ämne för diskussion i bostadsdebatten.

Jonas Spangenberg vill i artikeln nyansera debatten och visa att det går att bygga till lägre priser - till exempel genom harmoniserade byggkrav, men även genom standardiserade byggprocesser. Ett av BoKloks viktigaste budskap är nämligen att smarta processer och industriella metoder kan sänka byggkostnaderna med uppemot 25-30 procent jämfört med traditionellt byggande.

Just nu utreder Boverket ett eventuellt typgodkännande eller certifiering av hustyper eller byggsystem. Det skulle innebära att samma typ av hus skulle kunna byggas i samtliga Sveriges kommuner och att kommunernas handläggningstid skulle förkortas avsevärt.