Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

”Rulle med betong som stelnar efter en skopa vatten”

Tyget anländer till byggarbetsplatsen ihoprullat. När det sprejas med vatten stelnar ytan till ett hårt betonglager. Foto: Concrete Canvas®
Tyget anländer till byggarbetsplatsen ihoprullat. När det sprejas med vatten stelnar ytan till ett hårt betonglager. Foto: Concrete Canvas®
Publicerad av
Markku Björkman - 11 apr 2017

Concrete Canvas® är enligt tillverkaren en del av en banbrytande ny klass av byggnadsmaterial kallad Geosynthetic Cementitious Composite Mats (GCCMs). Det är ett flexibelt betong- imprengerat tyg som härdar efter vattning och blir till ett tunt, hållbart, vatten- och brandtåligt betonglager.

Tyget anländer till byggarbetsplatsen ihoprullat. När det sprejas med vatten stelnar ytan till ett hårt betonglager.

Med andra ord är det betong på rulle. Concrete Canvas® GCCM (CC) möjliggör betongkonstruktion utan krav på någon speciell anläggning eller blandningsutrustning; bara vatten.

Materialet har utvecklats av det brittiska företaget Concrete Canvas och har sålts till över 80 länder. Från början var tanken att produkten skulle användas för tillfälliga skyddsbostäder. Genom att skapa upplåsbara moduler kan materialet blåsas upp till kupoler och sedan sprejas med vatten för att härda.

CC består av en tredimensionell fibermatris som innehåller en speciellt utformad torrbetongmix. Ett PVC-underlag på en av ytorna säkerställer att materialet är fullständigt vattentätt. CC kan fuktas antingen med slang eller genom att fullständigt nedsänkas i vatten. När materialet har härdat förstärker fibrerna betongen och förhindrar därmed sprickuppkomst.

Concrete Canvas® GCCM finns i 3 tjocklekar; CC5™, CC8™ och CC13™, som är respektive 5, 8 och 13mm och varierande längder.

Generalagenten och tillika importören heter Infra Management i Norr AB. Försäljningschefen Andre Petersen och Andreas Granbäck bedriver numera ett tätt samarbete och Andreas Granbäck med företaget Granbäck Consulting är ansvarig för det geografiska området Gävleborg/Dalarna och söderut.

"Jag är väldigt tacksam över förtroendet att få visa upp denna revolutionerande nya produkt på den svenska marknaden", säger Andreas Granbäck.

Källa: Concrete Canvas®

Annons

Annons