Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Göteborg får trähus i Gibraltarområdet

Visionbild från ett av de vinnande förslagen, Slå Rot. Bild: Kristian Schling, Adore Adore
Visionbild från ett av de vinnande förslagen, Slå Rot. Bild: Kristian Schling, Adore Adore
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 12 apr 2017

Riksbyggen, Sweco, HSB och CaseStudio får uppdraget att bygga trähus i Gibraltarområdet i Göteborg.

 Markanvisningstävlingen är avgjord och juryn har utsett två vinnare som föreslås få det speciella uppdraget att bygga både hyres- och bostadsrätter i trä. Två tomter markanvisas och totalt ska 134 bostäder byggas. För att få markanvisningen krävs även beslut i fastighetsnämnden, ärendet kommer upp den 24 april på sammanträdet.

-Det har varit ett stort intresse för tävlingen och det har varit hård konkurrens om uppdraget. Det ska bli riktigt spännande att se hur dessa två förslag bidrar till områdets utveckling samt inspirerar branschen till fler innovativa trähus i Göteborg, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör för Göteborgs Stad.

Totalt kom det in 33 bidrag, 18 för tomten som avser bostadsrätter och 15 för tomten som avser hyresrätter. Den aktuella platsen för markanvisningen är Gibraltargatan där Gibraltar Herrgård ligger idag. Herrgården kommer att flyttas till Orrspelsgatan, som ligger i närområdet.

Slå Rot- 45 bostadsrättslägenheter inklusive radhus 
Riksbyggen, tillsammans med Sweco Architects, har utsetts som vinnare till tomt 1 där bostadsrätter ska byggas. Slå Rot, heter deras bidrag som innehåller totalt 45 lägenheter inklusive radhus. De minsta består av 2-3 rum och kök och är 65 kvadratmeter, de största består av 4-6 rum och kök och är radhus på 120 kvadratmeter.

– Vi är mycket glada över markanvisningen på Gibraltarvallen och Riksbyggen har nu möjligheten att genomföra ytterligare ett innovativt bostadsprojekt med stort hållbarhetsfokus i Göteborg. Med Brf Slå Rot vill vi skapa ett vackert hus byggt i trä och ett spirande kvarter med odling både på tak, i de egna växthusen och på gården, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Annons

Annons