Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Så mycket bostad ger en miljon

Tomas Oneborg/SvD/TT: En miljon kronor i Stockholms innerstad kan ge en lägenhet på 14 kvadratmeter, visar Svensk Fastighetsförmedling. Arkivbild.
Tomas Oneborg/SvD/TT: En miljon kronor i Stockholms innerstad kan ge en lägenhet på 14 kvadratmeter, visar Svensk Fastighetsförmedling. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 19 apr 2017

För en bostadsrätt i Stockholm kan en miljon kronor ge en yta på 14 kvadratmeter.

Samma miljon kan ge en något större lägenhet, mellan tre till fyra kvadratmeter, i Stockholms närliggande kommuner som Solna, Danderyd, Sundbyberg och Lidingö.

Men i Kristinehamn i Värmland räcker samma belopp till en bostadsrätt på 227 kvadratmeter, visar en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling.

Det här är ett mer konkret sätt att visa hur bostadsmarknaden ser ut, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på mäklarkedjan.

Urbanisering påverkar

I grunden handlar skillnaden om urbaniseringen i storstäderna, säger han.

Prisnivån är kopplad till hur mycket arbetstillfällen som erbjuds i kommunen och hur efterfrågat det är att bo i respektive stad.

Liknande mönster går även att se på landets villapriser. I Hultsfreds kommun kan en miljon kronor köpa en villa på hela 211 kvadratmeter. Samtidigt erbjuds minst bostadsyta på Lidingö där samma slant ger 14 kvadratmeter.

Inte bara storstäder

Men det är inte bara storstäderna som ger mindre yta för pengarna, visar kartläggningen.

Ytan är också dyrare i orter som har annat att erbjuda som studentstaden Lund och populära skidorten Åre.

I takt med att infrastruktur i tåg- och pendlingsnät växer, kan städernas prisnivåer också spilla över på kranskommunerna framöver. Det gäller inte bara Stockholm, Göteborg och Malmös omnejd, utan även mindre kommuner, säger Kasper Isgren.

Om man tittar på Nybro några mil utanför Kalmar så får man i dag mycket bostad för pengarna. Men i takt med en högre livskvalitet kan bostadspriserna i Nybro och liknande orter med goda förbindelser till residensstäder utvecklas positivt framöver.

Annons

Annons