Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Tvåor mest eftertraktade bland bostadsköpare

Bild: Skanska.
Bild: Skanska.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 20 apr 2017

 I en ny kartläggning har byggföretaget Skanska tagit reda på vilken lägenhetsstorlek och vilket våningsplan svenskarna föredrar när de ska välja ny bostad. Resultatet visar att de flesta vill bo på fjärde eller sjätte våningen och att var tredje person helst köper en bostad med två rum och kök. 

Statistiken visar att tvåor är mest eftertraktade, 34 procent är i första hand intresserade av att köpa två rum och kök medan 27 procent istället vill slå till på en trea. Av kartläggningen framgår också att våning fyra eller sex är de mest populära, vilket hela 17 procent föredrar.

 – Generellt sett är lägenheter högst upp i bostadshus dyrare än de på markplan. Många bostadsköpare i exempelvis Stockholm väljer därför att köpa bostäder som ligger på bottenplan för att de ska kunna bo i attraktivare områden, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem. 

Stora regionala skillnader  

Siffrorna visar också att det finns stora regionala skillnader i bostadspreferenser mellan Sveriges storstäder. I Malmö och Göteborg är över en tredjedel mest intresserade av att köpa treor, medan motsvarande siffra i Stockholm endast är tio procent. Drygt hälften av stockholmarna väljer istället att investera i tvåor. 

Likaså skiljer sig val av våningsplan mellan storstadsregionerna. En övervägande andel malmöbor föredrar att bo högre upp i nya bostadshus medan en majoritet av stockholmarna väljer markplan och första våningen.

Om kartläggningen

Statistiken bygger på preferenser från 825 intressenter som anmält sig för att köpa bostad 
i Skanska Nya Hems byggprojekt under 2016.

Annons

Annons