Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Allt svårare för unga att köpa bostad

Foto: HSB Riksförbund.
Foto: HSB Riksförbund.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 21 apr 2017

I takt med att inkomsterna har ökat och skatterna sänkts har möjligheterna att köpa en bostad ändå minskat för unga hushåll de senaste tio åren. Det visar en rapport som analysföretaget Prognoscentret tagit fram på uppdrag av HSB.

2005 kunde en klar majoritet av de undersökta unga typhushållen köpa en bostad, klara den löpande boendekostnaden och undvika lån utan säkerhet. Tio år senare räcker inte insatsen till bottenlån för något av hushållen och allt fler tvingas ta dyra blancolån för att alls kunna köpa en bostad.

– Det är ironiskt att många unga har fått det bättre ekonomiskt de senaste åren, men samtidigt är det svårare än på väldigt länge att köpa en egen bostad. Även om bolånetak och amorteringskrav kunde motiveras för att minska hushållens skuldsättning har det också hindrat många unga att hitta ett eget hem. Nu krävs politiska satsningar så att vi kan vända den utvecklingen, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Rapporten ”Det var bättre förr - Ungas förutsättningar på bostadsköparmarknaden 2005–2015” har följt två hushåll under tio år som vill köpa bostadsrätt i 20 större kommuner.

– Rapporten visar att regeringen behöver en långsiktig politik för ett högt bostadsbyggande. Det är trots allt bristen som drivit upp priserna. Men vi behöver också få fart på det långsiktiga sparandet. Ett avdragsgillt bosparande är en bra balans mot bolånetak och amorterings­kravet. Det skulle göra det möjligt för fler att efterfråga ett eget boende, säger Anders Lago.

Annons

Annons