Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 25 2018
Senaste Nytt

Nu byggs första etappen av Törneby Solpark

Bild: Kalmar Energi.
Bild: Kalmar Energi.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 16 maj 2017

Under maj månad sätter man spaden i marken ute på Kalmar Öland Airport för att bygga första fjärdedelen av Törneby Solpark. Den första etappen kommer att motsvara en årlig produktion om cirka 750 000 kWh. Eller dryga 90 varv runt jorden med en Tesla.

Det är det lokala företaget Elia som bygger solparken och om allt går som det ska beräknas parken vara klar i slutet av september.

- Det är extra roligt att äntligen kunna se resultatet av det stora engagemang som finns hos våra kunder. Byggstarten blir ett kvitto på att Kalmar har den drivkraft som krävs för att lyckas med omställningen till hållbara förnybara energislag, säger Therese Andersen, kommunikationschef på Kalmar Energi.

Hittills är det drygt 100 privatpersoner och 7 lokala företag som valt att investera i den första etappen. Intresset är fortfarande mycket stort vilket ger ett ljus om att man kommer att kunna bygga resterande etapper inom en snar framtid.

- Nu är det dags igen. Nöbble Solpark var ett roligt och utmanande projekt och nu ser vi fram emot att bygga Törneby Solpark också. Det ska bli fantastiskt roligt, säger Niclas Höckerfelt, från Elia. Vi tror på solenergi och satsar på att bygga solanläggningar i Kalmarsundsregionen. Både stora och små anläggningar, fortsätter Niclas.

Annons

Annons