Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Arkitekter vill bygga bostäder i form av "Fågelholkar"

Illustration: Nestinbox.
Illustration: Nestinbox.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 16 maj 2017

 

Nu vill svenska arkitekter bygga bostäder på klippväggar för att lösa bristen på byggbar mark. Man måste inte nödvändigtvis bygga på marken, menar arkitekterna Elisabetta Gabrielli och Pontus Öhman, samt Michel Silverstorm på byggföretaget Moderna Trähus. Tillsammans har de tagit fram idéprojektet, Nestinbox, där man låter sig inspireras av fåglar – som bygger sitt bo ovanför marken.

– I vårt projekt vill vi visa på möjligheten att bygga ovanför marken, säger Pontus Öhman, i ett pressmeddelande.

I projektet har arkitekterna gestaltat ett hus som de kallar Nestinbox. Ordet är snarlikt det engelska ordet ”nesting box” som betyder just holk.

Nestinbox är ett litet hus av trä med en integrerad stålkonstruktion som kan monteras på en klippvägg. Huset hänger precis som en fågelholk fritt i luften, med en sida mot klippan där en indragning i fasaden ger plats för en spång från vilken man når entrén på husets baksida.

– I vårt förslag har vi skapat en kompakt men fullvärdig bostad för en till två personer där huset praktiskt taget hänger i luften, förankrat i en bergvägg. Huset har en smart planlösning i tre våningar, en boendeyta på knappt 50 kvm och motsvarar en lägenhet på 2,5 RoK. Perfekt för ett ungt par och för studenter med lite lägre anspråk på boendeyta och komfort, säger Elisabetta Gabrielli.

Annons

Annons